vineri, 30 septembrie 2016

Cele 5 secrete pentru a pierde în greutate eficient şi sănătos


Te-ai întrebat vreodată de ce eşuează în general dietele de slăbire? Dacă am schimba focusul de pe problemă pe soluţie, oare eşecul nu ar avea considerabil mai multe şanse să se transforme în succes?
Este posibil să slăbeşti sănătos

Cum? Ţinând cont de următoarele 5 lucruri simple dar incredibil de eficiente dacă sunt făcute împreună…

1.      Miracolul detoxifierii

Fie ca există sau nu kilograme în plus sau doar ne deranjează altceva la starea generală (lipsa de energie sau de apetit, alergii, etc), cauza e una şi aceeaşi: toxinele acumulate ce blochează procesele fiziologice normale din organism. Dacă pompa de benzină e înfundată şi s-a oprit maşina, torni benzină în continuare şi speri să pornească? Nu, ai ghicit, primul lucru ce trebuie făcut e sa cureţi filtrele. De aceea nici un proces de tratare a organismului nu trebuie sa înceapă până nu ne detoxifiem.

Există mai multe feluri de detoxifiere:
·   zilnică (de menţinere),
·   pe anotimpuri,
·   strictă (în anumite scopuri medicale),
·  pe organe (generalizată, deoarece toxinele nu rămân doar în sistemul digestiv ci se infiltrează şi în sânge, sistemul limfatic (responsabil cu imunitatea), ficat, rinichi),
·   purificarea prin post

Numitorul lor comun este scopul de a uşura activitatea de detoxifiere efectuată de ficat prin hrănirea o perioadă de timp cu mai puţină mâncare dar mai bogată în nutrienţi şi mai rapid şi natural de asimilat.

Un pas important este să recunoaştem alimentele generatoare de toxine (alimente preprocesate, mezeluri, dulciuri, patiserie, prea multă carne şi grăsimi animale, alimente fără nutrienţi ce conţin doar calorii goale) şi să le evităm sau să le reducem cantitatea şi impactul.

Acestea trebuie înlocuite cu alimente dense nutriţional (legume crude şi gătite, leguminoase, uleiuri nerafinate şi alte alimente bogate în omega3 (avocado, peşte (nu de crescătorie!) cum ar fi somonul, macroul, sardinele), cereale integrale, seminţe şi nuci (hidratate şi nu amestecate sub formă de musli, care conţine foarte mult zahăr).




În ceea ce priveşte lichidele, apa este esenţială, chiar în cantitate mai mare ca de obicei pentru a favoriza eliminarea toxinelor şi baută maxim la temperatura camerei, deloc rece.
Ceaiurile se recomandă a fi preferabil din plante şi nu mai mult de 2-3 căni pe zi, neîndulcite dacă se poate.
Se pot consuma şi sucuri de tip smoothie în special din legume, însă e recomandat ca fructele să fie mâncate întregi pentru a beneficia de fibre şi a nu le transforma în bombe glicemice (vezi articolul De ce este mai important Indicele Glicemic decat caloriile)

Un alt truc este să folosim în folosul nostru reguli sănătoase de combinare a alimentelor pentru a evita balonările şi constipaţia dar şi pentru a reduce absorbţia grăsimilor (de exemplu adăugarea de proteine şi fibre la grăsimi reduce absorbţia acestora) şi a o creşte pe cea a nutrienţilor necesari organismului (combinarea oului cu broccoli pentru absorbţia mai bună a calciului alaturat cu vitamina D).
Cu multe detalii voi reveni într-un articol viitor despre Ce este detoxifierea şi cum o facem corect?

2.     Apa : bea ceea ce eşti

Aproape 2/3 din corp este format din lichide, care trebuie să-şi menţină o densitate şi fluiditate optimă pentru a transporta nutrienţii la celule sau a îndeplini rolurile fiziologice necesare vieţii. Pentru asta este necesară  hidratarea zilnică, iar paradoxal, apa este cea care menţine “focul intern”, energia corpului. Fluidele corpului trebuie menţinute la desitatea optimă pentru a-şi îndeplini rolurile.

Pentru eliminarea toxinelor şi implicit a slăbi, avem nevoie ca acestea să fie diluate în forme propice a fi eliminate prin urină, transpiraţie şi scaun.

Un truc eficace este să bem 1-2 pahare de apa calduţă pe stomacul gol dimineaţa pentru a porni metabolismul, iar acelaşi remediu se poate folosi pentru a avea un scaun regulat sau în cazurile de constipaţie. Orice lichid rece va întări conţinutul intestinelor, încetinind sau blocând eliminarea.

O reţetă delicioasă de apă pentru detoxifiere este următoarea: 2 l de apă plată  cu o lamâie şi un castravete.

3.     Memoria celulară şi trambulina kilogramelor

Adevărata cauză a nedoritului efect yo-yo este memoria celulară. Adică faptul că organismul are o tendinţă inerţială de a memora configuraţia sa, mai ales dacă aceasta s-a instaurat de mai mult timp. Ce se întâmplă în majoritatea cazurilor este că slăbim, ne bucurăm sau ne plictisim de respectat “reguli” şi oprim procesul fie la greutatea optimă (mai rar), fie inainte să o atingem. Şi celula îşi spune în sinea ei: “hei, dar eu nu mă ştiu aşa, parcă eram mai plinuţă!”. Şi revine încet de unde a plecat, pentru că familiarul e ceea ce subconştientul nostru consideră sigur, confortabil, lipsit de pericol.

Secretul unei slăbiri de succes este ca la timpul petrecut în procesul de atingere a greutăţii optime (din punct de vedere medical, nu estetic) să adăugăm o perioadă identic de lungă dedicată menţinerii la acea greutate, tocmai pentru a imprima noua configuraţie în memoria celulară şi a perpetua noile obiceiuri nutriţionale corecte.

Beneficiul acestei perioade este că va permite exersarea şi intrarea în automatism a unor obiceiuri sanătoase de alimentaţie şi stil de viaţă (somn de calitate, sport, atitudine familială şi socială), ce vor asigura succesul de durată al transformării într-un organism sănătos şi fericit.

Important: slăbirea a 500 g - 1 kg pe săptămână este sustenabilă fără afectarea metabolismului, iar numărul de kg va varia şi în funcţie de necesarul de slăbire (cei care au mult de slăbit vor avea un început mai accentuat, apoi curba se va domoli trecând inevitabil şi prin perioade de platou). Scopul slăbirii este însă curăţarea de toxine şi accelerarea metabolismului, nu înfometarea (privarea de nutrienţi) şi epuizarea prin sport intensiv şi neadecvat greutăţii şi tipologiei corporale!

4.     Sportul potrivit pentru omul potrivit

Psssst! O să-ţi spun un secret: Sportul nu este un ciocan de dat în cap kilogramelor, el poate fi însă folosit ca o picatură chinezească pentru a sculpta în timp corpul sănătos şi tonifiat pe care ni-l dorim.


Secretul e să testăm şi să descoperim, adecvat fiecărui om şi configuraţiei sale corporale si de sănătate, ce tip de activitate sportivă i se potriveşte. De exemplu la o greutate de peste 10 kg suplimentare nu sunt recomandate mişcări de alergare sau sărituri ce pun o mare presiune şi dau un şoc articulaţiilor. Studii clinice din ce în ce mai documentate au ajuns la concluzia ca e mai eficient să fie combinate programe mai scurte ce alternează exerciţiile intense cu cele de relaxare sau cardio. Deasemenea, perseverenţa de a face 10-15 min de sport zilnic e mai eficientă decât o ora o dată pe saptămână, deoarece adrenalina şi endorfinele eliberate în timpul sportului au efecte bune de accelerare a metabolismului şi de imbunătăţire a calităţii somnului, crucial pentru detoxifierea şi refacerea organismului.

Truc: Începe dimineaţa cu 5 minute de stretching uşor, urmat de 1 minut de sărit, pentru pornirea sistemului limfatic, responsabil cu detoxifierea şi cu rol în imunitate. Apoi planifică o rutină de tip “exerciţii de 8-10 minute” urmate de 5 minute de stretching şi alternează grupele de muşchi lucrate (abdomene, coapse, spate, braţe etc), când îti e comod în timpul zilei.

Reţeta succesuluiExerciţiile de tip “plank”, ce întăresc musculatura abdominală şi nu numai, arzând extrem de eficient grăsimea. Un videoclip care iţi arată cum să le faci corect vezi aici:

5.     Mindset: spune-mi cum gândeşti ca să-ti spun cum să reuşesti

Poate cel mai important aspect premergător începerii unei transformări în dietă este mentalitatea noastră referitoare la încrederea că vom reuşi, determinarea pe care o avem, motivaţia interioară şi nu în ultimul rând cat de influenţabili suntem de părerile celorlalţi.

Pasul 1: Corpul tău e tot ce ai în această viaţă şi el trebuie să fie pe primul plan. Încrederea ta în tine e crucială şi scopul pe care ţi-l propui trebuie să-ţi fie foarte clar şi măsurabil în timp.

Pasul 2: Informează-te din surse obiective. Internet, cărţi, cursuri, în ziua de azi orice este la îndemână cu un efort minim de a ne înţelege necesităţile particulare şi a găsi soluţia optimă pentru noi înşine. Te poate ajuta şi un specialist, însă pentru a putea judeca şi discerne mai bine, ajută să ai o bază iniţială de discuţie, nu să fi doar un alt cobai.

Pasul 3: Dacă nivelul tău de automotivare fluctuează, încearcă să pui în balanţă şi dezavantajele de a NU face asta ACUM pentru tine. Unde te vezi, în acest context peste 5 ani? Care sunt posibilele consecinţe asupra ta şi a celor din jur? Care va fi atunci costul de a te apuca şi unde vei găsi motivaţia necesară pentru a muta un munte mai mare din loc atunci?

Pasul 4: Selectează opiniile pe care le asculţi de la cei din jur, nu te lăsa influenţat de cei care-ţi spun că n-o să reuşeşti. Nu este transformarea lor şi nici beneficiul lor dacă are succes. Pe de altă parte e ideal să-ţi găseşi parteneri care să vrea şi ei să facă ce faci tu şi împreună să va motivaţi, susţineţi şi să impartăşiţi atât conţinutul informaţional cât şi pe cel emoţional. Cineva care te înţelege şi te ascultă îţi dă puterea de a trece peste momentele grele.

În concluzie, orice schimbare începe cu un plan şi un prim pas, apoi un al doilea lângă el. Înlocuind treptat câte un obicei rău cu unul bun şi perseverând vei obţine rezultate mai profunde şi de durată.

Secretul? Fă-o pentru tine, află ce trebuie să şti pentru a întelege cum funcţionează mecanismele propriului corp şi vei descoperi ca puterea din tine este cea care face miracolele să se întample!
Fii sănătos, pe de-a-ntregul!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu