vineri, 7 octombrie 2016

4 secrete pentru ustensile curate şi dezinfectate

Sănătatea interioară e susţinută de curăţenia mediului exterior

Una din temele blogului va trata sănătatea din perspectiva mediului în care trăim. Exact aşa cum calitatea apei în care trăieşte un peşte îi influentează sănătatea iar lumina este un factor vital pentru o plantă, pentru oameni aceste influenţe, deşi avem tendinţa să le ignorăm pentru că ne-am obişnuit cu ele
, ne influenţează într-o masură pe care nici nu ne-o imaginăm şi sunt mai diverse decât conştientizăm.

Îmi propun să iau pe rând factorii de mediu şi să explic cât mai simplu cum ne influenţează ei dar şi ce soluţii simple putem adopta, atât din perspectivă Feng-Shui, cât şi comportamentală (atitudinea faţă de stres).

Şi pentru că pentru mulţi noţiunea de Feng-Shui e asociată cu mutatul mobilei sau cu ikebana, vreau, înainte de un articol în care să definesc mai pe larg conceptul, să enumăr aici pentru început trei dintre principiile fundamentale ale acestuia, care constituie sursa pe care voi construi articolele viitoare de curăţenie şi organizare.

Din punct de vedere Feng-Shui, pentru a începe să analizezi şi să „vindeci” sau să îmbunătăţeşti mediul în care îţi petreci majoritatea timpului (casă şi servici, chiar şi maşina pentru unii), trebuie sa începi prin a pregăti terenul, folosind următoarele trei principii:

1)  Mediul în care trăim trebuie să fie aerisit şi luminos. Să facem loc aerului curat, oxigenului şi luminii naturale (dar şi artificiale seara) să îşi aducă aportul benefic, ce se va reflecta apoi şi în sănătatea noastră
2)  Mediul trebuie curăţat periodic şi menţinut cât mai curat pentru ca aerul, lumina şi energia pozitivă să circule, să-l facă un „organism viu”
3)  Mediul nu trebuie să fie plin şi aglomerat cu lucruri mai mult sau mai puţin utile iar cele care există trebuie să-şi găsească fiecare locul lor într-o manieră organizată şi armonioasă care să ne dea sentimentul de control şi să ne scadă timpii de căutare a obiectelor şi implicit stresul asociat acestui proces zilnic


Îmi doresc să grupez şi alternez articolele pe serii, pentru a avea consistenţă şi trasabilitate, iar categoriile vor cuprinde articole specifice de Feng-Shui, idei de organizare şi proiectele mele personale de tip DIY (Do It Yourself). Seriile vor cuprinde atât tehnici cât şi produse naturale folosite, sfaturi utile sau modele inspiraţionale de organizare din care fiecare îşi poate alege ceva ce i se potriveşte şi poate aplica în viaţa lui.

Şi hai să începem cu o primă lecţie:

4 secrete pentru ustensile curate şi dezinfectate

V-aţi gândit vreodată ca aparatele electrocasnice cu care curăţăm şi ustensilele folosite zilnic în acest scop necesită şi ele la rândul lor atenţie periodică pentru a le menţine curate şi dezinfectate? Să luăm exemplul celor mai uzitate în gospodărie:


Secretul nr. 1

Să vorbim despre maşina de spălat rufe şi cea de spălat vase. Le folosim cu o frecvenţă zilnică sau maxim săptămânală şi ambele au de a face cu detergenţi chimici şi cu murdărie / mirosuri. Totodată ambele curăţă ceva ce intră în contact direct fie cu pielea noastră (hainele), fie mai profund, cu ceea ce ingerăm (vasele şi farfuriile, paharele). De aceea e vital ca periodic (săptămânal maşina de vase şi la câteva săptămâni, cel mult o lună cea de haine) să ne asigurăm că sunt eliminate acele urme de chimicale, mizerie şi mirosuri care pot afecta spălările viitoare.

Cum facem asta?

Punem o măsură de bicarbonat (de sodiu) în compartimentul folosit pentru detergent şi rulăm un ciclu de spălare cu maşina goală. Preferabil la o temperatură peste 60 de grade.
Acelaşi lucru se poate face şi cu un păhărel de oţet.
La maşina de vase eu pun bicarbonatul în compartimentul de detergent şi uneori şi un capac de la un iaurt Activia, care e mai adânc, plin cu otet alb pe „podeaua” maşinii. Ele fac o treabă şi mai bună împreună.

De ce funcţionează?

Bicarbonatul dar şi oţetul sunt cunoscute pentru proprietăţile lor dezinfectante şi de eliminare a mirosurilor, iar când se combină rezultă chimic o reacţie de efervescenţă ce naşte o minunată pastă de curăţat mizeria uscată şi veche.
Rezultatul? Aparatul e curat şi au dispărut mirosurile!

Secretul nr. 2

Pentru cei ale căror dimineţi încep aromat cu sunetul blender-ului preparând un delicios milk-shake sau smoothie, am o veste bună: curăţarea zilnică a dezastrului lăsat în urmă poate deveni floare la ureche!

Cum procedăm?

După ce l-am golit de conţinutul delicios şi sănătos, punem un strop de detergent de vase (literalmente un strop) în el şi umplem până maxim la jumătatea vasului cu apă calduţă. Punem capacul şi îl pornim pentru 10 secunde să facă spumă.
Prima dată când veţi face asta poate va fi nevoie şi de putin ajutor cu buretele pe pereţii vasului pentru ce există deja depus un strat, însă apoi nu va mai fi nevoie. Se clăteşte cu apă călduţă şi e ca nou! Fără să ne mai murdărim pe mâini...

Un truc bonus:

Investiţi 3 lei într-o perie de vase cu coadă lungă. Vă va schimba viaţa. Şi va proteja atât tigăile cât şi pielea atât de agresată a mâinilor, care este un fel de oglindă personală în special pentru doamne.



Secretul nr. 3

Ştim cu toţii că în topul obiectelor personale de uz zilnic cele mai pline de microbi şi bacterii se numără după telefon, telecomenzi şi tastatură, evident bureţii de vase.
O regulă sănătoasă e să-i schimbăm cât mai des, o dată la câteva zile sau cel mult la o săptămână. Pentru asta am încercat să-mi fac o rutină ca duminica să dau un tur prin casă şi să înlocuiesc prosoapele de baie, şervetele de bucătărie şi evident buretele săptămânii. Aşa mă asigur că nu uit. Însă o dată la câteva zile sau după ce curăţ o tigaie sau ceva mai murdar simt nevoia să-l şi dezinfectez.

Cum se face?

Se udă buretele bine dar nu cât să curgă apă din el stând. Se introduce în cuptorul cu microunde şi se lasă 3 minute. Acelaşi lucru e valabil pentru lavetele umede şi pentru peria de vase cu coada lungă sau alte perii din plastic cu peri moi.
Se scoate şi se lasă la aerisit. Cum de este dezinfectat? Sincer mă depăşeşte fenomenul fizic şi miracolul microundelor, cert este doar că funcţionează. Şi am învăţat trucul ăsta de la un medic reputat.

Secretul nr. 4

Dacă aş face un sondaj relativ la cel mai evitat obiect din gospodărie, pe care nu vrea nimeni să pună mâna darămite să-l şi cureţe periodic, care credeţi că ar fi acesta?
Da, peria rotundă de la toaletă. Şi bolul în care stă.

Cum se face?

Lăsând deocamdată ca temă o discuţie despre diferenţa dintre a curăţa şi a dezinfecta, după folosirea periei şi clătirea ei vom urma paşii:

1)   Folosim generos pe perie un spray dezinfectant (vezi articolul de săptămâna viitoare când vom vorbi despre produse de curăţenie simple, eficiente şi naturale pe care ni le putem face singuri cu un cost minim)
2)   Ridicăm colacul de la toaletă, plasăm peria orizontal şi o blocăm lăsând capacul peste ea. O lăsăm 10 minute să se scurgă şi să acţioneze dezinfectantul



3)   Clătim peria cu apa fierbinte şi repetăm pasul 2 lăsând-o la uscat
4)   Aceiaşi paşi îi vom urma în paralel şi pentru bol, pe care însă îl vom usca folosind un pătrat de hartie dintr-o rolă de bucătărie

Cel mai important este ca locul în care stă peria să fie uscat deoarece bacteriile adoră mediile umede şi neaerisite!

Încercaţi deocamdată aceste mici trucuri şi lăsaţi un comentariu mai jos dacă au funcţionat sau nu. Mai am destule, la fel de eficiente şi interesante, dar hai să le luam pe rând...

Să aveţi un weekend curat şi plin de soare şi aer numai bun de respirat!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu