luni, 10 octombrie 2016

Raza de inspiraţie a săptămânii (2)

Gândul săptămânii

Inspiraţia nu e neapărat ceva ce te lasă cu un zâmbet larg pe faţă. Există şi alt gen, atunci când viaţa nu e aşa roz şi se adună norii şi n-ai umbrelă. Şi apare un prieten care îţi dă un sfat ce face ca totul să se schimbe. În termeni literari, asta se numeşte speranţă. Eu numesc asta ajutorul potrivit la timpul potrivit

În această săptămână, în momentele grele încercaţi următorul exerciţiu simplu împreună cu tehnica săptămânii şi porniţi mai departe cu speranţa că puteţi controla orice situaţie...

Exerciţiul săptămânii

Acum câteva zile, un bun prieten se pregătea să se urce într-un avion Transatlantic cu doi copii mici pentru a veni în vizită la familie. Şi era puţin stresat. Cred că toţi înţeleg ghilimelele. Cu atât mai mult cu cât nu e cel mai calm om din lume şi evident m-a întrebat dacă stiu vreun truc să gestioneze mai bine nerăbdarea copiilor.

Şi mi-a adus aminte de bancul favorit al bunicului meu:
Un domn împingea un cărucior în care urla pe toate tonalităţile un bebeluş. Şi aplecat peste el, tăticul spunea: ”Fii calm, Ferdinand...Fii calm!”. La un moment dat, un trecător îl întreabă: „Vai, ce bebeluş frumos... Îl cheamă Ferdinand?”. La care domnul îi răspunde: „Nu, pe mine mă cheamă Ferdinand!”

Aşa că lecţia pentru prietenul meu a fost că el trebuie să înveţe sa fie calm înainte de a putea face ceva pentru soluţionarea crizelor altora.

Cum?

Respirând. Tragem aer în piept adânc şi lent, lăsând aerul să intre mai jos, în cavitatea abdominală, să umfle puţin burta. Ţinem puţin aerul apoi expirăm şi mai lent dacă se poate împingând şi cu muşchii burţii aerul afară. Apoi din nou stăm puţin fără să respirăm. Se poate repeta această respiraţie abdominală de 3-5 ori, chiar şi pentru 1-2 minute iar efectul şi beneficiile vor fi imediate.

Cum funcţionează?

Respiraţia toracică (cea obişnuită, în care aerul umflă doar plămânii) foloseşte multă forţă musculară şi din cauză că diafragma nu se lasă suficient, folosim în medie doar 2/3 din capacitatea plămânilor, deci este o respiraţie incompletă.
Respiraţia abdominală se face mai rar, cu musculatura relaxată iar aerul pătrunde mult mai adânc folosind astfel întreaga capacitate a plămânilor, ceea ce rezultă într-o cantitate mai mare de oxigen.
În plus, ea acţionează ca un masaj uşor asupra organelor interne (ficat, stomac, inimă, pancreas, intestin subţire, colon, glande suprarenale). Această relaxare şi oxigenare a celulelor determină îmbunătăţirea digestiei, o asimilare mai bună a vitaminelor şi mineralelor şi creşte eficienţa eliminării toxinelor din organism ajutând astfel sistemul imunitar.


Tehnica săptămânii

Tehnica de azi este primul lucru pe care îl fac dimineaţa, încă înainte să mă ridic din pat. Şi este legată de exerciţiul descris mai sus, doar că în plus acţionează focalizat şi asupra ochilor.

Respiraţia abdominală

Acesta este un exerciţiu învăţat la workshop-ul lui Flavius Ţurcanu (vezi http://www.renuntalaochelari.ro/imbunatatirea-vederii/), în urma căruia vederea mea chiar s-a îmbunătăţit substanţial, aşa că şi acum după doi ani continui să-l practic.

Cum se face?   

Frecăm palmele pentru câteva secunde până simţim că s-au încălzit. Le punem căuş peste ochi şi timp de 20 de repetări efectuăm câte o respiraţie abdominală în următoarea formulă: inspirăm numărând lent pe nas până la 4, ţinem aerul fără să contractăm muşchii numărând tot până la 4, expirăm lent pe nas numărând 4 timpi, apoi ţinem încă 4 timpi fără să respirăm.

Cum funcţionează?

Căldura palmelor şi oxigenarea dată de respiraţie ajută la o bună vascularizare a zonei ochilor ceea ce duce atât la relaxarea muşchilor oculari cât şi la o vedere mai clară în timp.

Alte beneficii:

Respiraţia abdominală ajută la relaxarea mentală, la claritate şi ameliorarea stărilor anxioase şi depresive şi îmbunătăţeşte calitatea somnului dacă este practicată regulat seara la culcare.
Ea reduce palpitaţiile şi tensiunea arterială, constituie o bună terapie anti-stres şi o metodă simplă de creştere a energiei şi bunei dispoziţii.

Contraindicaţii:

Acest gen de respiraţie este bine să fie evitat de gravide aflate în ultimele luni de sarcină şi de persoanele cu intervenţii chirurgicale recente în zona abdominală.

Citatul săptămânii
„Ai grija de corpul tău. Este locul unde vei trăi toată viaţa” (Jim Rohn)

Melodia săptămânii
Jamie Grace „It’s A Beautiful Day”




O săptămână relaxată şi inspirată tuturor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu