vineri, 28 octombrie 2016

Simplu, rapid, sănătos şi miroase frumos!

Într-o seară a fost o prietenă la mine în vizită şi a mers la baie. După vreo 10 minute m-am dus după ea să văd de ce nu mai vine, dacă a păţit ceva. Şi am găsit-o teribil de intrigată şi căutând fervent cu privirea şi mâinile prin toată baia.
„Unde ţii odorizantul ăsta care mirose ca un grapefruit proaspăt că nu văd nimic la tine în baie şi nu înteleg de unde vine mirosul aşa de fresh ??!!!”

Secretul e foarte simplu.
2 picături de ulei esenţial de grapefruit picurate în interiorul cotorului de la rola de hârtie igienică. Invizibil dar cu un efect minunat de parfumare proaspătă care nu încarcă simţurile şi e pe placul oricui. Eu încă nu am întâlnit om să strâmbe din nas la miros de citrice. Poate există.
   
 
 Gama mea de uleiuri esenţiale e destul de restrânsă, le folosesc pe cele 4 din faţă pentru că uneori când ai 2 rafturi pline în magazin constaţi că exact cele pe care le vrei nu sunt. Am evitat esenţele prea tari sau prea exotice sau parfumate şi am ales lemongrass, grapefruit, portocală şi tea-tree (arbore de ceai). De rezervă am în spate cedru, busuioc şi patchuli.
Ce îmi lipseşte ar fi santal, vanilie, mentă şi eventual lavandă (în scop antibacterian pentru că nu e mirosul meu preferat după atâţia ani de săculeţi anti-molii în dulapurile bunicii) şi rozmarin.

Observaţie: etichetele mă ajută enorm să reduc la o secundă căutarea şi le-am făcut cu nişte abţibilduri din cele pentru astuparea găurilor de şuruburi la mobilierul din pal. Se găsesc la folie cu multe bucăţi.

Şi revenind la subiectul articolului de azi, iată şi câteva dintre soluţiile de odorizare (şi absorbire a mirosurilor) pe care în proporţie de 80% le-am testat la mine în casă, iar restul sunt în plan în curând.

1)  Cele două picături de ulei fresh se pot pune atât în cotorul hârtiei igienice curent folosite cât şi la bucătărie în cotorul rolei mari de hârtie sau în orice cameră în felul următor: când se termină o hartie igienică ii tai cotorul în 4 şi fiecare bucăţică o aşez în spatele unor obiecte în toate camerele după ce am pus în interiorul ei ulei parfumat. Ţine 2-4 zile depinzând de mărimea camerei, de obiectele generatoare de miros din ea şi nici un musafir nu va descoperi de ce miroase aşa de bine sufrageria. Evident reîmprospătarea ia fix 2 secunde şi o sticluţă de ulei ajunge luni de zile.

2) Pentru a scoate mirosurile din haine, în special tricourile bărbăteşti, blugi, haine de sport şi lenjerii de pat şi prosoape eu folosesc combinaţia următoare: în compartimentul de detergent (nefolosit pentru că utilizez pastile direct în cuvă) pun 5 picături de ulei de arbore de ceai sau lavandă, ambele funcţionând ca antibacterian şi antimucegai şi previn apariţia mirosurilor în cazul în care ai uitat să scoţi imediat rufele după ce a terminat maşina. În compartimentul pentru balsam (care nu mai există de ani de zile la mine în casă) pun 3-5 picături de ulei fresh gen portocale sau chiar lamâie. În timpul spălării toată baia miroase minunat, mirosurile ies din haine şi parfumul nu rămâne pregnant însă hainele au un iz plăcut de curat vag citric. Pentru eliminarea mirosurilor folosesc uneori în loc de tea-tree sau lavandă puţin oţet.

3)  Pentru camere se mai pot folosi odorizante uscate sau umede. Cel uscat se poate confecţiona dintr-o solniţă cu bicarbonat în care punem 5 picături de uleiuri esenţiale fie doar de un tip fie le putem combina variat după preferinţe. Se acoperă cu o bucăţică de tifon şi se pune capacul.

4)  Odorizantul umed sau difuser de cameră se prepară folosind: o sticluţă preferabil de sticlă închisă la culoare umplută pe jumătate cu ulei de migdale dulci (sau altă variantă) + 30 picături de ulei esenţial + o linguriţă de vodkă. În sticluţă se introduc câteva beţe de la un deodorant de cameră pe care l-aţi folosit. Se întorc apoi beţele cu celălalt capăt în lichid şi o dată pe săptămână se agită sticla pentru reomogenizare şi se reîntorc beţele cu celălalt capăt.

5) Când vrem să facem toată casa parfumată frumos (după o curăţenie, înainte de musafiri sau după un nefericit eveniment mirositor), putem fierbe pentru 5-10 minute într-o oală cu apă o portocală felii cu 2 batoane de scorţişoară şi câteva cuişoare. Sau lăsăm câteva felii de citrice (bine spălate cu apă şi săpun) pe calorifer când merge căldura.

6)  Pentru frigider, la curăţare se pot folosi câteva picături de esenţă de vanilie pe cârpa cu care îl ştergem uscat, va elimina mirosurile. Apoi, în timpul folosirii eu las un căpăcel mai adânc cu bicarbonat pe unul din rafturile de pe uşă, să absoarbă mirosurile. Trebuie schimbat cam la o săptămâna sau două.

7)  Pentru aşternuturi proaspete putem folosi un spray cu o soluţie o parte apă distilată + o parte vodkă incoloră + 30 picături uleiuri esenţiale incolore. După aplicarea sprayului se lasă să se usuce întinse într-un loc bine aerisit

8) Pentru ca pantofarul sa nu miroasă urât folosesc mai multe tehnici, deoarece cred că sunteţi de acord că e cea mai dificilă treabă după toaletă. Pe lângă vasul cu bicarbonat şi pus ziare în pantofi pentru a absorbi umezeala, am pus câteva pliculeţe de ceai, care fac şi ele treabă bună.

9)  Şi nu în ultimul rând dulapurile cu haine sau cele din bucătărie şi baie. Dacă la cele din urmă folosesc cu succes un vas mic cu bicarbonat, la haine aveam mereu problema ca puneam sapunuri printre ele şi când acestea se uscau se fărîmiţau şi era mereu un dezastru de curăţat. La ultima „razie” în dulap de săptămâna trecută, după ce mi-am pus mâinile în cap văzând un săpun vechi praf, însă mirosind încă incredibil, mi-a venit ideea să folosesc un plic de ceai pentru a ţine firimiturile în frâu. Zis şi făcut!

   
Sunt încântată de rezultat şi cred că se pretează şi la umplerea cu flori uscate de lavandă de exemplu. Plicurile se găsesc în cutie de 100 de bucăţi la DM, noi le folosim curent deoarece suntem mari consumatori de ceaiuri din plante.


Beneficii ale odorizantelor home-made:

-  Reducerea dramatică a costurilor pentru odorizante scumpe şi obţinerea unei varietăţi mari de arome pe care le puteţi schimba oricând între ele ca să nu vă plictisiţi de acelaşi miros într-o cameră.
-   Mai trebuie să menţionez beneficiile imense asupra sănătăţii prin renunţarea la a mai inhala chimicalele din deodorantele clasice?
-  Necesită un spaţiu infim de depozitare chiar şi pentru o gamă mare de arome
-  Majoritatea îndeplinesc un dublu scop, pe lângă a parfuma şi elimină mirosurile
- Sunt extrem de simplu şi rapid de făcut şi întreţinut şi majoritatea nu sunt la vedere.

O lecţie pe care am înţeles-o încă de copil este că dacă într-un loc miroase urât nu e util să dai cu spray parfumat. O să obţii două motive de a-ţi ţine respiraţia.
De aceea adevărata lecţie despre odorizante este că folosind principiile feng-shui de a ţine casa curată, luminată şi aerisită, împreună cu tehnicile simple de dezodorizare a hainelor şi pantofilor încă din procesul de folosire sau spălare (întreţinerea lor cu această ocazie) reduc substanţial nevoia de odorizante.
Şi nu am menţionat, însă odorizarea unei camere poate fi făcută uneori fără nimic în plus doar aerisind în momentele în care aerul afară e răcoros şi curat (dimineaţa) şi punând un buchet proaspăt de flori sau expunând coşuri cu fructe sau citrice.

Aştept cu drag şi ideile voastre proprii de a menţine plăcerea olfactivă în casă. Un weekend însorit şi plin de aer curat şi zâmbete vă doresc!


Un comentariu:

  1. Foarte bune ideile, dar cam ce randament dau asemenea variante fata de un dezumidificator?

    RăspundețiȘtergere