marți, 18 octombrie 2016

Obiceiul bun al săptămânii: igiena dentară şi zâmbetul sănătos

Gândul săptămânii

Nu toate zilele sunt la fel...
Unele sunt însorite, altele aduc nori afară sau în inimile noastre. Asta nu înseamnă că trebuie ca tot timpul să fie la fel, doar bine. Lumea şi viaţa sunt construite din dualităţi (lumină – întuneric, zi – noapte, cald – rece, interiorizat – exteriorizat, etc). Nici una din aceste elemente nu ar exista în absenţa celuilalt şi sunt puse şi în lumină şi mai ales echilibrate de elementul opus.



Resurse:

1.    În cadrul teoriilor legate de inteligenţa emoţională, una din metodele folosite este obiectivarea viziunii asupra felului în care percepem emoţional realitatea prin a găsi atât beneficii cât şi defecte şi să nu vedem totul doar în negru sau doar în roz. (sursa: cursurile lui Zoltan Vereş, pe care le găsiţi aici http://refleqt.ro/ )
2.  Pentru un nivel mult mai avansat şi din perspectivă spirituală, această dualitate a fiinţei umane este tratată în cartea „Efectul umbrei” scrisă de trio-ul Deepak Chopra, Debbie Ford şi Marianne Williamson.

A ne accepta pe noi înşine, cu bune şi rele şi a investi zilnic minim 5-10 minute în sănătatea noastră fizică, mentală şi spirituală înseamnă a ne îmbunătăţi viaţa prin puterile proprii, a ne cunoaşte pe noi înşine şi a ne dărui confortul şi alinarea de care doar noi suntem capabili punându-ne pe noi pe primul plan. Simplul gest de a alege un moment de inactivitate în care să stăm şi să reflectăm interior asupra noastră, să ne observăm reacţiile şi să ... zâmbim în tot acest timp.

Exerciţiul săptămânii

Cel mai simplu exerciţiu din lume pentru schimbarea stării interioare este zâmbetul. Nici măcar nu trebuie să fie din inimă, la început. Pentru a zâmbi, creierul comandă în jur de 17 muşchi necesari spre deosebire de încruntare care necesită 43 de muşchi.

Când şi Cum?

Exerciţiul de a zâmbi poate fi făcut cât mai des, începând la nivel conştient pentru ca apoi prin repetare să devină un gest reflex.
Eu am început acum mai bine de un an acest experiment şi am fost uimită de efectele lui nu doar asupra mea cât şi asupra celorlalţi. Încercaţi să-i zâmbiţi mereu vânzătoarei pe care o vedeţi zilnic şi nu uitaţi să-i mulţumiţi de fiecare dată, cu acelaşi zâmbet, urându-i o zi bună la plecare.
La început oamenii se uitau ciudat, mai ales cei care stăteau veşnic sub povara grijilor cotidiene, apoi încet încet a apărut şi fenomenul de mimetism. Eu zâmbeam, ei zâmbeau, chiar şi doar pentru un scurt moment, însă suficient cât să le destindă puţin muşchii feţei.

Mulţi nici nu conştientizăm cât de încordaţi stăm la birou. Cum nu schimbăm poziţia minute în şir şi cum ne încruntăm la monitor chiar şi fără să avem nevoie de ochelari.
Zâmbetul are un efect brusc şi necontrolat de relaxare şi asupra altor muşchi şi nu spune nimeni că trebuie să zâmbim neapărat în direcţia colegei celei tinere ca să trezim suspiciuni...

Cum funcţionează?

Prin zâmbet (contractarea muşchilor faciali specifici) creierul secretă automat serotonină şi endorfine, ambele cu efect de îmbunătăţire a stării de spirit generale şi de reducere a stresului.
Zâmbetul stimulează producţia de celule albe şi anticorpi, susţinând astfel sistemul imunitar. El ajută şi la scăderea tensiunii arteriale în timp datorită efectului antistres pe care îl are.
Şi să nu uităm şi de efectul pe care îl are asupra celor din jur, pe care îi face fie să zâmbească înapoi, fie măcar să se relaxeze şi să nu mai poată acţiona urât în direcţia omului care e în faţa lor şi le zâmbeşte.

Bonus: si dacă îl combinăm şi cu râsul (în situaţiile potrivite), e terapie curată!

Un mic ajutor aici, eu râd cu lacrimi de câte ori îl văd deşi îl ştiu pe derost : https://www.youtube.com/watch?v=5FFRoYhTJQQ

Tehnica săptămânii

Câţi dintre noi dăm atenţie spălatului pe dinţi? De câte ori sărim peste el sau câţi ne spălăm doar să nu spunem că nu am bagat periuţa în gură, sperând ca toate resturile de mâncare şi mirosurile deranjante să dispară ca prin farmec?

Am o veste bună şi una proastă.

Cea proastă e că nu, asta nu se va întâmpla în acest mod şi ba mai mult, probabilitatea să nu treacă anul şi să vizităm un dentist e destul de mare.
Cea bună e că nu e greu deloc să ne formăm un obicei corect şi consecvent de a face un periaj corect şi de a avea grijă de igiena orală după fiecare masă.

Când eram în clasa a opta am învâţat într-o tabără cu profil educaţional-sanitar cum să-mi periez dinţi corect. Şi de atunci nu am mai făcut altfel. Pentru că acele 2-3 minute de 2-3 ori pe zi au făcut trecerea de la 3 măsele extrase în stadiul de gangrenă la următorii 8 ani fără o vizită necesară la dentist. Da, 8 ani. Deci se poate şi nu e greu chiar deloc.

Cum efectuăm periajul corect?

Periuţa se curăţă cu apă, apoi se pune pastă cât un bob de mazăre pe vârful ei.
Se începe cu mandibula şi se periază în sus cu mişcări uşor circulare, atât pe exteriorul dinţilor cât şi în partea interioară, dinspre limbă. Se periază apoi suprafeţele ozizontale dinspre măsele spre dinţii centrali.
Procedeul se repetă şi cu dantura maxilarului.
Pentru o exemplificare mai bună şi vizuală urmăriţi acest clip : https://www.youtube.com/watch?v=CcIB-cdMCcs

Când?   

Ideal e ca dimineaţa după curăţarea limbii să facem şi un scurt periaj pentru a îndepărta eventualele reziduuri rămase sau formate peste noapte.
În mod normal după fiecare masă principală şi înainte de culcare este bine să facem fie un periaj complet fie să folosim aţa dentară, dacă nu avem la îndemână o periuţă. Eu ţin una şi la servici şi o folosesc după masa de prânz.

Personal consider acest obicei nu doar unul sănătos pentru mine ci şi o formă de respect pentru ceilalţi care nu sunt obligaţi să respire nici ceapa din guacamole şi nici condimentele din curry-ul meu. Nu mai vorbim de vizitele la clienţi unde toată înfăţişarea e o carte de vizită personală şi oglinda firmei pe care o reprezinţi.

Beneficii:
1. Cel mai important e dispariţia „nevoii de socializare profesională” cu dentistul. Cu care ne putem vedea la un pahar de vorbă sau la un meci de tenis
2.  O respiraţie proaspătă ce nu va obliga oamenii din jur să ne evite
3. Sănătatea pe termen lung a gingiilor – ţesut vine vascularizat prin intermediul căruia (sângele) se pot transmite infecţii oriunde în corp dacă le lăsăm netratate la nivelul gurii
4. Calitatea şi durabilitatea dinţilor şi a oaselor, care amână necesitatea protezei până la vârste respectabile
5.   Scăderea riscului de boli cardiovasculare, diabet, osteoporoză şi chiar şi Alzheimer prin igiena corectă pe termen lung.
6.  Poate deveni un obicei dacă îl facem dimineaţa şi seara împreună cu membrii familiei şi îi învăţăm şi pe cei mici de la început cum să-şi cureţe dantura corect şi mai ales de ce. Prilej de zâmbete în oglindă pentru a vedea cine îl are pe cel mai strălucitor!

Ce mai trebuie să ştim:

Sănătatea periuţei se transferă şi asupra noastră deci trebuie să avem grijă la următoarele aspecte:
-    -  Folosirea unui capac pentru peri sau a unui recipient special acoperit pentru periuţe
-     -  Aşezarea acesteia cât mai departe de toaletă (unde tragem apa mereu cu capacul acoperit pentru a evita fântâna de stropi murdari)
-    -  Schimbarea periuţei cu una nouă când simţim că perii sunt deformaţi şi maxim la 2-3 luni
-      -  Pentru igienizarea periodică se poate scufunda periuţa cu perii în jos 10 minute într-un pahar cu apă cu oţet, apoi se clateşte şi se usucă.

Citatul săptămânii
„Mai întâi creăm noi obiceiurile, apoi obiceiurile ne crează pe noi” (Charles C. Nobel)

Melodia săptămânii
Sia - „You’re Never Fully Dressed Without A Smile

 O săptămână curată şi proaspătă tuturor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu