miercuri, 23 noiembrie 2016

Un alt remediu ayurvedic miraculos: GHEE

Un înlocuitor de succes al uleiurilor de gătit

Am revenit după nişte deplasări cu articolul promis despre ghee, alias untul clarificat.

Este unul din remediile de bază folosite zilnic alimentaţia ayurvedică. A durat ceva timp să ajung la el, însă a meritat absolut şi de câteva luni nu mai gătesc decât cu el.


În facultate obişnuiam să cred că unele uleiuri de floarea soarelui sunt mai bune ca altele. Apoi, prin 2005 am făcut o mică revoluţie în bucătărie când am renunţat la orice condiment ce nu era format dintr-un singur ingredient şi am început să gătesc cu ulei de măsline în loc de cel de floarea soarelui.
De ghee am tot auzit dar părea aşa de exotic şi mă gândeam iniţial că e greu de procurat, apoi că e complicat de făcut şi uite aşa am pierdut o grămadă de vreme. Asta face lipsa de informare şi scenariile ce ni le pregătim noi în cap.

Nu există nimic mai simplu ca prepararea untului clarificat.

CUM SE FACE

Pasul 1: Se face rost de o bucată de 300 g de unt, ideal natural de la ţară. O mătuşă, vecina vecinei, o fermă, etc. Totul e să găsiţi o sursă, luaţi 2-3 bucăţi şi le puneţi la congelator.

Pasul 2: Se încălzeşte într-un vas la foc mic cam 10 – maxim 15 minute, timp în care grăsimea se va ridica la suprafaţă sub forma unei spume albe. Aceasta se elimină folosind o lingura sau o spumieră (cât mai curate!!!)

Pasul 3: Se ia un borcan de 200 de ml (mărimea pentru gem sau zacuscă), bine spălat şi se pune 5 minute in cuptor la foc minim pentru a-l dezinfecta.

Pasul 4: Când am eliminat toată spuma albă de pe unt şi rămâne doar un lichid galben-auriu, oprim focul şi îl lăsăm puţin să se răcorească. Apoi îl turnăm încet în borcanul cald şi după ce s-a mai răcorit îl închidem bine cu capacul şi-l punem la rece.

CUM ÎL FOLOSIM

1.  Eu îl ţin la frigider după ce îl desigilez, dar iarna cred că stă bine şi în cămară. Se întăreşte şi arată ca o untură.

 

2.  Se pune cam o jumătate de lingură sau o lingură, folosind o lingură curată de lemn pentru a-l scobi. Cantitatea e dictată de ce gătim: la 2-3 porţii de orez e de ajuns jumătate de lingură, la o tocăniţă pun cam o lingură.

3. Se pune la gătit la foc foarte mic, se pun îmediat în el condimentele boabe pentru sotat, apoi ceapa şi nu se încinge. Punem apoi repede legumele şi apă, ca să nu se încingă tare să-şi piardă proprietăţile.

Atenţie: Cele două elemente ce dregradează proprietăţile ghee-ului sunt apa şi lumina solară!

BENEFICII

1)  Este bogat în vitaminele A şi E necesare în special pentru sănătatea pielii şi a creierului (în special are efecte benefice asupra memoriei şi a sistemului nervos) şi nu în ultimul rând pentru ochi deoarece carotenoizii din el neutralizează radicalii liberi şi previn cataracta şi alte fenomene degenerative oculare

2)  Are efecte antiinflamatoare, spre deosebire de uleiurile normale ce conţin cantităţi mai mari de acizi Omega-6, ce cauzează inflamaţii

3)  Are proprietăţi antioxidante şi antivirale şi datorită faptului că părţile solide din lapte au fost eliminate, nu prezintă probleme pentru persoanele cu intoleranţă la lactoză şi cazeină

4) Conţine acizi graşi ce se absorb direct în ficat şi sunt transformaţi prioritar în energie, deci constituie o bună sursă pentru atleţi şi nu numai. Acest tip de energie este folosită şi pentru arderea grăsimilor nesănătoase, facilitând scăderea în greutate

5)  Spre deosebire de alte uleiuri, ghee conţine acid butiric, o formă pe care şi intestinul o sintetizează folosind fibrele pentru a proteja şi întării pereţii intestinali şi a preveni fenomenul de intestin permeabil, despre care am vorbit într-un articol anterior. Existenţa acestui acid butiric în intestine ajută şi sistemul imunitar prin favorizarea producerii unor celule-luptătoare, numite T-cells.

6)  Folosirea condimentelor este cheia unei digestii bune, a hrănirii ţesuturilor şi a detoxifierii organismului, iar sotarea uşoară la temperaturi mici a acestora în ghee le catalizează aromele şi activitatea biologică a fiecăruia, sporind metabolismul şi gradul de asimilare a nutrienţilor

7) Consumul de ghee stimulează producerea de acid gastric, ajutând astfel digestia

8)  Din punct de vedere mental, emoţional şi spiritual, ghee este considerat a avea efecte pozitive în dezvoltare, creştere, emoţii şi atitudini pozitive şi deschiderea conştiinţei

Cea mai simpla reţetă (2-3 porţii, 15 min)

Ingrediente:

- 1 pahar de 150 ml de orez
- 1 ceapă mică
- O felie de ardei gras
- Câte un vârf de linguriţă (cât se ia sare cu două degete) de seminţe de fenicul, chimen şi coriandru, ghimbir (proaspăt ras sau uscat ras – se găseşte la Kaufland într-o cutiuţă verde „Ingwer geschnitten”)
- Un vârf de lingură de lemn cu ghee (scobit din borcan)
- sare de himalaya şi piper, proaspăt măcinate

Preparare:

Se clăteşte orezul şi se taie ceapa mărunt şi ardeiul bucăţele mici sau subţiri după preferinţă.
Se pune ghee într-un vas cu focul la minim, apoi imediat se adaugă seminţele pe rând şi apoi ghimbirul.
După ce începe ghimbirul să facă zgomot se adaugă ceapa, se amestecă 10 secunde apoi punem orezul ud spălat şi mai amestecăm puţin să-l pătrundă aromele.
Turnăm pentru orez sălbatic 3 pahare (aceeaşi măsură folosită pentru orez) sau pentru orez alb 2 pahare de apa fiartă în prealabil în fierbător.
Acoperim parţial cu un capac şi lăsăm 10 minute la foc mic, apoi cât mai este încă apă deasupra adaugăm sarea şi piperul şi-l mai lasăm câteva minute.
Se mai poate adăuga jumătate de pahar de apă dacă îl vrem mai moale şi se opreşte focul înainte să se consume toată apa deoarece dacă îl lăsăm acoperit el o va absorbi în continuare şi cu focul stins.

Opţional se poate transforma în orez - curry dacă la sfârşit îi adăugăm puţin condiment, fie turmeric fie direct curry.



3 comentarii: