miercuri, 17 mai 2017

Cât de greu e să rămânem disciplinați când ne propunem?

10 secrete pentru păstrarea ordinii și autodisciplinei într-un mod sănătos

I - CONCEPTE

1) ”Ordinea e pentru persoanele obsesive” e un mit

Există persoane care se simt bine dacă e dezordine în jurul lor și susțin că suferă dacă le face cineva ordine în lucruri.

Este o consecință naturală probabil a unui comportament din copilărie când cineva îi tot obliga să-și facă ordine și ei nu vroiau. Așa că, în timp, din spirit de frondă și-au făcut în subconștient un scut anti-ordine pentru că această noțiune au perceput-o ca fiind dușmanul. Sau poate e un comportament copiat de la cineva.
”Așa sunt eu” și ”așa mă simt bine”, până aici nimic fals, însă ”nu pot trăi altfel” și ”ordinea e pentru obsedații de control” sunt fraze care nu au în totalitate aceeași valoare de adevăr.

Obiectele sunt energie, iar dezordinea = energie haotică, nesuportivă care afectează propriul nostru câmp energetic în moduri pe care poate de multe ori nu suntem capabili să le percepem.

2) Instalarea obiceiurilor sănătoase

Majoritatea oamenilor fug de a învăța ceva nou și mai ales de a implementa o rutină nouă, pe care trebuie să o exerseze zilnic.
”Nu pot”, ”nu sunt genul”, ”nu am timp”....
 Pare o sarcină imposibil de îndeplinit din cauză că subconștientul respinge cu fermitate orice nu îi este familiar. Și cum el cam face legea în comportamentul nostru, singura metodă de a-l păcăli este picătura chinezească, adică să repetăm acea rutină zilnic până o va accepta ca pe ceva care nu prezintă o amenințare directă pentru noi și o va memora pentru a o putea reproduce apoi fără efort.

Eu am reușit să fac asta cu trezitul mai devreme dimineață și cu alte scurte activități ce durează între 30 sec și maxim 2-3 minute însă care făcute sistematic și zilnic mi-au eliberat un stress continuu și m-au făcut să câștig timp pentru că nu au mai lăsat lucruri să se adune (vase în chiuvetă, praf pe mobilă) sau să se agraveze (înnegrirea rosturilor faianței de la aburi după duș).
Ce am făcut e ca de câte ori trec pe lângă chiuvetă, dacă e ceva la muiat să-l pun în mașina de spălat, după duș cronometrat durează maxim un minut să șterg cabina și faianța cu o cârpă de microfibră care ține incredibil de multă apă, iar seara să șterg mobila de lăngă pat cu o cârpă tot de microfibră, pusă la îndemână (timp 20-30 sec).

3) Disciplina sabotează stresul

Un procent covârșitor din cauzele stresului îl reprezintă managementul timpului și al fluxului zilei.
Un om ce exersează disciplina va începe seara anterioară cu planificarea pe ore sau sarcini în ordinea importanței în așa fel încât ziua ce vine se va trezi relaxat pentru că are deja agenda zilei stabilită și nu-și mai face griji nici că uită ceva, nici că nu are timp pentru toate, asta evident dacă și-a triat ce e omenește să facă incluzând și activități gen somn, mâncare, transport și marje pentru evenimente neprevăzute.
Oamenii de succes din poziții înalte asta fac: își stabilesc obiectivele, respectă agenda, petrec mai mult timp gândind-o bine pentru ca apoi să se concentreze relaxați pe problemele importante ce necesită buna lor formă fizică și mentală.

4) Disciplina trebuie aplicată întregului organism

Corpul uman este un sistem complex ce funcționează în condiții optime dacă sunt respectați niște parametri specifici. Trebuie să fie hrănit, hidratat, odihnit și cu un nivel cât mai scăzut de stres.
Pentru a obține și menține zilnic acești parametri la valori optime e nevoie să știm exact ce are el nevoie și când și să ne organizăm niște rutine pentru a-i îndeplini cerințele.

Pentru a ne asigura că dormim suficient de exemplu, putem pune să sune ceasul seara cu 8 ore înainte de ora matinală de trezire pentru a ne aminti că trebuie să ne culcăm.

Respectarea unor intervale relativ fixe pentru mese (4 ore e ideal) ne scutește de fenomene ca foamea excesivă, mâncatul prea mult sau mâncatul a ce ne pică mai repede în mână și ne asigură constant energia necesară pe tot parcursul zilei.
Încă mă nedumerește de ce se mândresc cu asta oamenii care nu iau micul dejun ”că așa s-au obișnuit”. După 7-8 ore de noapte în care glicemia le-a scăzut constant, bietul organism mai așteaptă încă o șarjă pe uscat din punct de vedere energetic. Ca să consume de unde apucă, cu preponderență din masa musculară.

Mă refer la obiceiuri repetate zilnic, care în timp duc la carențe nutriționale și în cele din urmă la boli. A ține ocazional câte o zi de post s-a demonstrat că ar stimula sistemul imunitar prin curățarea celulelor de care nu mai are nevoie și adițional detoxifierea ficatului și rinichilor (Valter Longo, UCLA).

5) Prevenirea e o formă de disciplină, ca atitudine

De ce spun atitudine e pentru că a vrea să previi începe la nivel mental și trebuie să devină un mod de viață ca să aibă efecte pe termen lung.
Prea mulți oameni, indiferent de vârstă expun principii gen ”eu îmi trăiesc viața cum îmi place că una am și nu-mi pasă de reguli” sau ”mie nu mi se întâmpla nimic că sunt tânăr” sau ”bunicul a fumat și a băut toată viața și a trăit mult”.
Până la urmă ajung experți în a evita realitatea încât când ajung să-i deranjeze simptomele bolii deja sunt atât de avansați încât e o muncă titanică să-și reverseze condiția.
Motivul e același, nu-i lasă mentalul antrenat ani de zile pentru auto-sabotare.

Prevenirea înseamnă să-ți pese de tine. Să vrei să trăiești într-o bună condiție fizică pentru a te bucura de viață, nu să fii de la 30-40 de ani pe medicație cronică de hipertensiune, colesterol și diabet dar mândru de stilul de viață pe care ți l-ai ales...
Îmi voi aminti toată viața de un prieten care la 20 și ceva de ani și spre 90-100 de kg a avut într-o dimineață revelația că nu ajungea să se aplece pentru a-și încheia șireturile. Și băiețelul lui de câteva luni vroia în brațe.  Acela a fost pentru el trezirea la realitate și momentul în care a decis să se pună pe primul plan, a slăbit 20 de kg și de atunci are grijă să nu mai ajungă niciodată să nu se poată bucura de viață.

II - METODE

6) Stabilește-ți ca prioritate sănătatea proprie

Așa cum anotimpurile naturii diferă, și noi la diverse vârste nu mai suntem ce-am fost. A medita și a înțelege importanța vitală a menținerii propriei sănătăți trebuie pecetluită cu martori. Ca să aibă efect.
Fie le spui serios prietenilor că ai luat această decizie și ai nevoie de sprijinul lor să te țină pe poziții în caz că deviezi, fie îți notezi într-un jurnal unde conștiinta proprie îți e martor (și cu ea nu poți trișa!), important e ca decizia să aibă un punct de control care să ne țină motivați să nu renunțăm și un reminder permanent că facem ce trebuie pentru noi înșine.

7) Caută soluțiile care ți se potrivesc

În primul rând selectarea unor surse de informare de încredere unde să căutăm acele lucruri mici dar de impact pe care le putem introduce ușor în rutina zilnică însă cu efecte pozitive în timp, ca buturuga mică ce răstoarnă carul mare.

Nu începeți cu planuri mari și complicate, diete abracadabrante sau orice lucru de care vă lăsați peste trei zile.

Mai bine:
-        beți apă în fiecare dimineață la trezire și cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă,
-        faceți câteva minute de stretching pentru coloană și brațe tot la trezire
-        exersați zâmbitul cât mai des pentru că afectează inclusiv la nivel chimic organismul nu doar ca stare emoțională
-        mâncați legume și fructe foarte bine spălate drept gustare în loc de ceva ambalat
-        folosiți puterea nucilor și a semințelor crude pentru creier și sistemul digestiv
-        investiți într-un blender pentru că un shake ca mic dejun, chiar și luat la pachet înseamnă pe lângă nutrienți variați și energie într-o formă ușor și rapid de asimilat, timp câștigat și stres pierdut
-        faceți mișcare în aer liber mai degrabă decât în sală și orientați-vă pe sporturi care nu solicită foarte mult scheletul (înot, pilates, dans)

Internetul (în special canalele youtube) reprezintă o sursă inepuizabilă de informații valoroase în forme simple și aplicabile, pentru toate tipurile de probleme și mentalități.
Nutriționiștii mei favoriți pe care îi urmăresc sunt Yuri Elkaim și PickUpLimes.

8) Evită multitaskingul în toate aspectele

La muncă – focusare pe lista de priorități și evitarea pe cât posibil a întreruperilor (tehnici concrete am exemplificat într-un articol anterior).
E adevărat că există anumite activități exersate suficient încât au devenit automatisme și avem impresia că atunci putem face și altceva în paralel cu ele. S-ar putea totuși să ardem mâncarea sau să înecăm florile dacă mai și vorbim la telefon în acest timp.

E mai sigur și mai eficient să lucrăm în așa numite sprinturi. De când caut metode pentru a fi mai organizată și a câștiga timp am exersat ”păcălirea” multitaskingului prin anticiparea acțiunilor ce urmează și a direcțiilor de deplasare. Când o activitate e spre sfârșit imi fac rapid un calcul ce mai am de făcut și aleg ce ar fi prioritar și fezabil să fac în continuare.

Pentru mâncăruri fac întotdeauna pregătirea ingredientelor înainte, ca să nu mă trezesc cu tocănița gata și eu nu am curățat ciupercile sau am uitat vreun ingredient. Ia și mai puțin timp când le ai pe toate pregătite și mai puține drumuri în cămară și spălat pe mâini.

Când știu că am de mers într-o anumită cameră, culeg din jur sau de pe parcurs obiecte (dacă există) ce trebuie duse în acea cameră și astfel fac mai puține drumuri și economisesc timpul de ținut dezordinea zilnică sub control.

Nu în ultimul rând multitaskingul trebuie exclus în timpul mesei, când toată atenția trebuie îndreptată spre ce avem în farfurie, nu la telefon sau la ce nu am rezolvat de pe listă.
Mâncarea capătă o energie proprie, vindecătoare sau nesuportivă și în funcție de modul în care o introducem în organism, gândurile noastre și cum ne raportăm la ea, dacă o considerăm o sursă de hrană sau doar un eveniment ce se interpune nefericit în programul nostru prea încărcat. Mindfulness eating.

9) Folosește unelte simple de planificare

Există nenumărate aplicații mai mult sau mai puțin automatizate, atât pentru calculator cât și pentru telefon cu ajutorul cărora ne putem seta alarme de reamintire a unor lucruri sau întâlniri importante sau ne putem alcătui liste de activități zilnice. Deasemenea putem completa calendare separate sau comune pentru servici sau sfera personală în așa fel încât să avem mereu o imagine clară asupra disponibilității noastre din punct de vedere al timpului.
Există chiar posibilitatea de a partaja aceste calendare de exemplu cu alți membri ai familiei așa încât toți să poată participa la programul comun sau să se realoce sarcina culegerii copilului de la sport când unul dintre parteneri este în delegație tocmai în acea zi.

În general telefoanele smart au asemenea calendare, de ex Samsung care e corelat direct cu contul de google+ și astfel dacă sunteți înscris la un webinar veți primi automat alerta de reamintire pe telefon cu x minute înainte. Pentru liste de activități partajate eventual cu echipa, o aplicație simplă este Trello.

10) Folosește puterea comunității

De orice sarcină ne-am apuca, e mai simplu să nu renunțăm pe parcurs dacă avem un coechipier lângă noi ce face același lucru. Că e grupul de prietene sau cineva din familie sau că găsim comunități pe net sau în viața socială cu care putem împărtăși ideile și experiențele prin care trecem spre atingerea scopului nostru, efectul va fi cu atât mai mare pentru că vom simți sprijin și încurajare. De aici până la autodisciplină sunt câțiva pași și minim 66 de zile de repetare ca să se instaleze obiceiul dorit. J


P.S. Mai am o zi până la finalul primei luni de minimalism. Voi cum stați?

2 comentarii:

  1. Interesanta serie de articole. Succes in continuare pentru a-ti atinge
    obiectivele propuse, inspiratie in continuare la dezvoltarea blogului si o integrare rapida la noul loc de munca.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc din suflet, la fel doresc tuturor care se regasesc macar partial in aceste dorinte de a incerca schimbari in bine in viata lor!

    RăspundețiȘtergere