miercuri, 21 decembrie 2016

Reţete de Sărbători fără zahăr adăugat

După cum am promis, revin cu cele două reţete cu care ne vom delecta noi de aceste Sărbători. Împreună cu experimentul „fără zahăr adăugat”.

Aş putea să trec în extreme vegane sau de altă natură, însă acest blog nu asta îşi propune. Vreau să împărtăşesc din experienţa mea proprie, de multe ori făcând şi eu acelaşi lucru în rând cu cititorii pentru că este un blog de transformare
de la un om cu obiceiuri statistic mai des întâlnite (eu am pornit chiar de la o alimentaţie cam slab nutriţională), trecând printr-un proces de încercări-eşecuri-descoperire-adaptare.
Speranţa şi motivaţia cred personal că vin din mersul pas cu pas şi nu din schimbări radicale şi nesustenabile, deoarece toţi trăim cu un sistem de autoapărare conservator numit subconştient, pe care orice schimbare bruscă îl alertează să fie Gică Contra.

Soluţia pentru asta sunt schimbările mici dar zilnice şi un proces continuu de conştientizare şi observare a reacţiilor propriului corp, dublate de interpretarea acestor reacţii şi întelegerea că unele dintre ele sunt chiar normale într-un proces de transformare.

În ceea ce priveşte mentalul, paradigma de la care pornim este să ne punem pe noi înşine şi sănătatea nostră pe primul plan, deoarece eu încă nu am auzit de terapii de vindecare prin prejudecată şi nici prin mantre de gen „mie nu mi se întâmplă că am băut de o viaţă Cola şi am fumat şi sunt bine mersi”.

Observaţie: că veni vorba de Cola, şi amintind de articolul anterior cu fructoza, într-o doză de 350 ml există 7 linguriţe de zaharuri din care jumătate e fructoză.
  

Şi reţetele mult aşteptate, la pachet cu modelarea bicepşilor... 



Turtă dulce norvegiană cu ghimbir

Cantităţi pentru o cutie ca-n imagine, diametru 20 cm, adâncime 4 cm:



- 80 g unt
- 1 ou
- 230 g făină (eu am folosit diverse variante, ce mai gustoasă a fost combinaţia 50-50 făina de mei cu faină integrală de secară) – pentru varianta complet fără gluten recomand combinarea mei + năut
- 1/3 plic de praf de copt
- 2 linguri de miere
- puţină sare
- condimente după preferinţă (eu am pus ghimbir şi scorţişoară, dar merge şi anason, coriandru boabe, chimen, etc)

Untul se lasă să se moaie la temperatura camerei, eu chiar l-am pus scurt în bain-marie că era prea îngheţat şi nu a avut de suferit aluatul). Se adaugă în ordine oul întreg, mierea, sarea, condimentele şi se omogenizează, apoi treptat cernem făina în ploaie şi amestecăm încet. Eu folosesc mixerul în prima parte, până aluatul devine greu de frământat, apoi continui să frământ cu mâinile.
E de ajutor un asistent care să cearnă făina şi eu am noroc cu fiica mea care simte că acesta este o sarcină importantă şi se implică atât la cernut şi frământat cât şi apoi la întins şi decupat cu formele...

Aluatul se înfăşoară într-o folie transparentă şi se lasă 30 minute la frigider apoi se scoate, se rup bucăţi care se întind în strat subţire de 3-4 mm dacă dorim biscuiţei crocanţi sau mai gros (un deget) dacă vrem o turtă dulce pufoasă şi moale.

Formele decupate se coc la foc mediu 5-7 minute, evident pe încercate, după cuptor. Nu trebuie să se închidă la culoare, acesta e semn că le-eam lăsat prea mult.

Noi le ţinem în acea cutie de biscuiţei şi de acolo le şi servim invitaţilor.


Ruladă de biscuiţi

1.   Aluatul:

500 g biscuiţi (eu folosesc Păltiniş că nu sunt aşa dulci dar aş încerca şi varianta digestivi sau fără gluten)
3 linguri de cacao
200 ml lapte rece

Prepararea aluatului:

Se zdobesc biscuiţii nu foarte fin cu făcăleţul de întins aluat, apoi se pun într-un vas mai mare. Se adauga cacao şi apoi treptat lapte. Se frământă manual şi aici garantez că veţi învăţa de nevoie tehnici de masaj care utilizează pumnul şi karata însă cu mişcări de rulare de pe o parte pe alta nu neapărat de lovit...
Se întinde pe o foaie de celofan aluatul în strat gros cam de 4 mm.
Opţional, când am avut, am taiat câteva bucăţele de vişină din vişinată (se pot înlocui cu alte fructe uscate gen stafide, merişoare, etc) şi le-am apăsat din loc în loc în aluat

2.   Crema

- 150 g unt
- 100 g fulgi de cocos

Se lasă untul la temperatura camerei şi se amestecă în ele fulgii de cocos

3.   Asamblarea ruladei

Peste aluat se întinde crema apoi se rulează încet desprinzând folia pe măsură ce o rotim. Se şi apasă câte puţin ca să obţinem o formă rotundă fără găuri.
La sfârşit se înveleşte toată în celofanul respectiv şi se pune 24 de ore la frigider. Când se serveşte e bine să nu fie lăsată mult la temperatura camerei, dar la cât e de bună asta nu va fi o problemă...

Eu recunosc că am o nostalgie din copilărie a prăjiturilor cu biscuiţi gen salamul şi această ruladă, de aceea am ales-o pentru Crăciun. Plăcerea lucrurilor simple, care nu iau mult timp sau iau un timp petrecut împreună cu familia la realizarea lor cred că poate fi considerat un deziderat de sanătate atât fizică dar şi mentală şi relaţională...

Voi la ce v-aţi gândit să încercaţi anul acesta?
Poate mai degrabă decât un maraton de prăjituri v-aţi dori un timp de calitate cu familia şi cei dragi? Doar de voi depinde...

O zi minunată în continuare...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu