După
cum am promis, revin cu cele două reţete cu care ne vom delecta noi de aceste
Sărbători. Împreună cu experimentul „fără zahăr adăugat”.
Aş
putea să trec în extreme vegane sau de altă natură, însă acest blog nu asta îşi
propune. Vreau să împărtăşesc din experienţa mea proprie, de multe ori făcând
şi eu acelaşi lucru în rând cu cititorii pentru că este un blog de transformare
de la un om cu obiceiuri statistic mai des întâlnite (eu am pornit chiar de la
o alimentaţie cam slab nutriţională), trecând printr-un proces de
încercări-eşecuri-descoperire-adaptare.
Speranţa
şi motivaţia cred personal că vin din mersul pas cu pas şi nu din schimbări
radicale şi nesustenabile, deoarece toţi trăim cu un sistem de autoapărare
conservator numit subconştient, pe care orice schimbare bruscă îl alertează să
fie Gică Contra.
Soluţia
pentru asta sunt schimbările mici dar zilnice şi un proces continuu de
conştientizare şi observare a reacţiilor propriului corp, dublate de
interpretarea acestor reacţii şi întelegerea că unele dintre ele sunt chiar
normale într-un proces de transformare.
În
ceea ce priveşte mentalul, paradigma de la care pornim este să ne punem pe noi
înşine şi sănătatea nostră pe primul plan, deoarece eu încă nu am auzit de
terapii de vindecare prin prejudecată şi nici prin mantre de gen „mie nu mi se
întâmplă că am băut de o viaţă Cola şi am fumat şi sunt bine mersi”.
Observaţie: că veni vorba de
Cola, şi amintind de articolul
anterior cu fructoza, într-o doză de 350 ml există 7 linguriţe de zaharuri
din care jumătate e fructoză.
Şi reţetele mult aşteptate, la
pachet cu modelarea bicepşilor...
Turtă dulce norvegiană cu ghimbir
Cantităţi pentru o cutie ca-n
imagine, diametru 20 cm, adâncime 4 cm:
- 80 g unt
- 1 ou
- 230 g făină (eu am folosit
diverse variante, ce mai gustoasă a fost combinaţia 50-50 făina de mei cu faină
integrală de secară) – pentru varianta complet fără gluten recomand combinarea
mei + năut
- 1/3 plic de praf de copt
- 2 linguri de miere
- puţină sare
- condimente după preferinţă (eu
am pus ghimbir şi scorţişoară, dar merge şi anason, coriandru boabe, chimen,
etc)
Untul se lasă să se moaie la temperatura
camerei, eu chiar l-am pus scurt în bain-marie că era prea îngheţat şi nu a
avut de suferit aluatul). Se adaugă în ordine oul întreg, mierea, sarea,
condimentele şi se omogenizează, apoi treptat cernem făina în ploaie şi
amestecăm încet. Eu folosesc mixerul în prima parte, până aluatul devine greu
de frământat, apoi continui să frământ cu mâinile.
E de ajutor un asistent care
să cearnă făina şi eu am noroc cu fiica mea care simte că acesta este o sarcină
importantă şi se implică atât la cernut şi frământat cât şi apoi la întins şi
decupat cu formele...
Aluatul se înfăşoară într-o
folie transparentă şi se lasă 30 minute la frigider apoi se scoate, se rup
bucăţi care se întind în strat subţire de 3-4 mm dacă dorim biscuiţei crocanţi
sau mai gros (un deget) dacă vrem o turtă dulce pufoasă şi moale.
Formele decupate se coc la foc
mediu 5-7 minute, evident pe încercate, după cuptor. Nu trebuie să se închidă
la culoare, acesta e semn că le-eam lăsat prea mult.
Noi le ţinem în acea cutie de
biscuiţei şi de acolo le şi servim invitaţilor.
Ruladă de biscuiţi
1.
Aluatul:
500 g biscuiţi (eu folosesc
Păltiniş că nu sunt aşa dulci dar aş încerca şi varianta digestivi sau fără
gluten)
3 linguri de cacao
200 ml lapte rece
Prepararea aluatului:
Se zdobesc biscuiţii nu foarte
fin cu făcăleţul de întins aluat, apoi se pun într-un vas mai mare. Se adauga
cacao şi apoi treptat lapte. Se frământă manual şi aici garantez că veţi învăţa
de nevoie tehnici de masaj care utilizează pumnul şi karata însă cu mişcări de
rulare de pe o parte pe alta nu neapărat de lovit...
Se întinde pe o foaie de
celofan aluatul în strat gros cam de 4 mm.
Opţional, când am avut, am
taiat câteva bucăţele de vişină din vişinată (se pot înlocui cu alte fructe
uscate gen stafide, merişoare, etc) şi le-am apăsat din loc în loc în aluat
2.
Crema
- 150
g unt
- 100
g fulgi de cocos
Se
lasă untul la temperatura camerei şi se amestecă în ele fulgii de cocos
3.
Asamblarea ruladei
Peste
aluat se întinde crema apoi se rulează încet desprinzând folia pe măsură ce o
rotim. Se şi apasă câte puţin ca să obţinem o formă rotundă fără găuri.
La
sfârşit se înveleşte toată în celofanul respectiv şi se pune 24 de ore la
frigider. Când se serveşte e bine să nu fie lăsată mult la temperatura camerei,
dar la cât e de bună asta nu va fi o problemă...
Eu
recunosc că am o nostalgie din copilărie a prăjiturilor cu biscuiţi gen salamul
şi această ruladă, de aceea am ales-o pentru Crăciun. Plăcerea lucrurilor
simple, care nu iau mult timp sau iau un timp petrecut împreună cu familia la realizarea
lor cred că poate fi considerat un deziderat de sanătate atât fizică dar şi
mentală şi relaţională...
Voi
la ce v-aţi gândit să încercaţi anul acesta?
Poate
mai degrabă decât un maraton de prăjituri v-aţi dori un timp de calitate cu
familia şi cei dragi? Doar de voi depinde...
O zi minunată în continuare...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu