Condimentul
magic al săptămânii
Această
serie îşi propune să treacă în revistă cele mai importante condimente dar şi
alimente cu proprietăţi „magice” pentru sănătate. Şi dacă ar fi să aleg unul
care merită cu adevărat medalia de aur, acesta este turmericul.
Ce este turmericul?
Cunoscut ca şi curcuma sau şofranul indian, este condimentul principal care dă gustul specific
şi culoarea amestecului de 20 de condimente numit curry.
Se găseşte în
general sub formă de pudră (atenţie că are un pigment galben extrem de puternic
şi pătează!) dar şi în forma sa naturală de rădăcină, foarte similară cu
ghimbirul, cu care dealtfel are în comun proprietăţile antiinflamatorii.
La ce e bun?
De unde să
încep? Pentru că într-adevăr e un condiment miraculos...
Datorită
substanţei principale pe care o conţine, numită curcumin, este un bun antiinflamator, antiviral, antibiotic,
antioxidant şi prezintă beneficii pentru:
- antistres
- îmbunătăţirea somnului (ceai seara)
- reduce procesele inflamatorii în special
osteoartrita şi ameliorează durerile de oase
- încetineşte multiplicarea celulelor canceroase
- întreţine funcţiile cerebrale prevenind Alzheimer-ul
- scade colesterolul rău (LDL)
- încetineşte procesul de formare a plăcilor de
aterom
- ajută sistemul imunitar (conţine Seleniu si Mangan,
minerale importante pentru acesta)
- ameliorează simptomele de reflux gastric
- asigură o mai bună comunicare între intestinul
subţire (locul unde sunt absorbiţi
nutrienţii din mâncare) şi creier (mai precis Sistemul Nervos Digestiv)
- tratează diareea şi ameliorează simptomele de
balonare şi gaze
- stimulează dezvoltarea bacteriilor bune în intestin
- ca uz extern este bun la cicatrizarea rănilor
deschise şi reduce inflamaţiile pielii, acneea şi chiar eczemele, în special
cauzate de boli autoimune cum este de exemplu psoriazisul
Cum se consumă?
Sub formă de
ceai, presărat în supe, pe salate sau adăugat la sfârşit în mâncăruri, pentru a
nu-i distruge proprietăţile benefice.
Reţetă:
Ceai pentru somn liniştit: o cană de lapte de
migdale + ½ linguriţă turmeric + 1 linguriţă scorţişoară + 1 linguriţă miere + ¼
linguriţă ghimbir. Condimentele se amestecă bine în laptele cald şi se bea
înainte de culcare.
Remediu:
O cană de lapte cald cu turmeric ameliorează tusea,
în special la copii.
Important de
reţinut:
1. Absorbţia curcumin-ului este îmbunătăţită dacă este
consumat îmreună cu piper negru
2. Datorită proprietăţilor de subţiere a sângelui, nu
este bine să fie asociat cu medicamente de tensiune şi anticoagulante
3. Tot precauţi trebuie să fie pacienţii cu pietre la
vezica biliară
4. Dacă nu aţi consumat niciodată turmeric şi aveţi un
istoric alergic, este bine să faceţi un test simplu: se freacă puţină pudră de
turmeric pe o zonă mică de piele şi se urmăresc eventualele reacţii
Reţeta simplă a săptămânii
Orez cu turmeric (4 porţii)
Ingrediente:
-
½ lingură ghee (unt clarificat) sau ulei
-
câte un vârf de linguriţă fenicul, coriandru şi
chimen (boabe întregi toate) şi ghimbir (ras proaspăt sau uscat)
-
o ceapă mică (eu prefer roşie)
-
2 pahare de 150 ml cu orez
-
un vârf de linguriţă turmeric măcinat
-
sare şi piper
Se încălzesc
condimentele în ghee sub 1 minut, apoi punem ceapa şi amestecăm şi orezul
spălat. Amestecăm 1 minut apoi turnam apă direct fierbinte în următoarea
proporţie (pentru orez brun la 2 pahare orez 5 pahare de apă, pentru orez
basmati sau camolino doar 4 pahare).
Se lasă la foc
mic 15 minute iar cu câteva minute înainte să fie gata, când încă mai e lichid
se adaugă piper proaspăt macinat şi sare.
Se opreşte focul
când încă mai e puţin lichid pe fundul vasului deoarece acesta va fi absorbit
de orez cât e cald.
Despre cum se
prepară ghee, la ce e bun şi care este ordinea folosirii condimentelor vom
vorbi săptămâna viitoare.
O săptămână caldă,
cel puţin pe dinăuntru...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu