Reinventarea nu
e doar o modă care alungă plictiseala ci o cale de evoluţie în viaţă
Obişnuiţi
să vă mai uitaţi la albume vechi cu voi şi să spuneţi „vai cum arătam atunci,
vai ce vremuri...” ?
De
când urmez cursul de inteligenţă emoţională al lui Zoltan Vereş imi petrec
multe momente altfel moarte gândindu-mă la cum eram, prin ce etape am trecut să
devin ceea ce sunt, ce decizii bune sau proaste am luat în viaţă şi care au
fost consecinţele lor, ce pot şi ce nu pot să schimb eu personal în aspectele
diverse ale vieţii mele şi celor din jur.
Am
trecut ca toţi oamenii prin etape, de la rebeliune, umblat pe coclauri (vorba
alor mei), schimbat culoarea părului, schimbat anturaje, prieteni, hobby-uri,
sporturi, domenii de interes, căutarea unui scop în viaţă şi nu în ultimul rând
schimbarea în proporţie de peste 80% a ceea ce mânânc şi beau.
Niciuna
din aceste schimbări nu mi-au fost impuse de cineva, ci sunt rezultatele unor
nevoi interioare care prin tehnica încercărilor succesive şi a învăţatului de
eşecuri s-au cristalizat încet încet într-o cale care devine din ce în ce mai
clar că duce undeva.
Îmi
place foarte mult un citat care evidenţiază o parte din filosofia de la
Mindvalley, site-ul unde am găsit în ultimii ani cele mai multe cursuri
inspiraţionale şi care mi-au schimbat mentalitatea:
„Scopul vieţii nu este să ne
descoperim pe noi înşine ci să ne creăm pe noi într-o versiune mai bună, să ne
valorizăm potenţialul a ceea ce putem fi”
Acum
câteva luni la o reuniune cu colegii de liceu le-am pus această întrebare: „Ok,
v-aţi realizat niste visuri pe care le aveam ca şi adolescenţi – carieră,
familie, copii, casă, maşină, unii chiar şi propria afacere. Acum că sunteţi la
jumătatea vieţii, ce urmează? Care este următorul deziderat? Ce vreţi să faceţi
diferit, ca să lăsaţi ceva de valoare în urma voastră pe acest Pamânt?”
Linişte
mormântală. Nici măcar celebrul vis cu „vreau să beau un cocktail pe plajă în
Hawai”.
Mi
s-a părut interesant dar trist, pentru că până la urmă am ajuns şi eu să
înţeleg că scopul vieţii este evoluţia continuă şi nu plafonarea şi stagnarea
în acelaşi mediu, activităţi repetitive limitative, anturaj, atitudine şi
mentalităţi.
Să
dezbatem politică şi cât e de nasol sistemul? Să ne lamentăm de ştiri negative?
Sincer
cred că putem mult mai mult şi chiar are fiecare dintre noi un potenţial
nebănuit de a crea ceva de valoare care să facă vieţile celor din jur mai bune
în loc să ne irosim timpul trăind vieţile altora.
Despre
asta e reinventarea. În fiecare zi şi în fiecare clipă, căutând să ne cunoaştem
pe noi în cele mai profunde sensuri, aducând schimbarea în viaţa noastră ca pe
o gură de aer curat, prilej de bucurie a descoperirii lucrurilor noi (de la
mâncare sănătoasă, la un curs de dezvoltare personală, la o excursie în natură
într-un loc nou sau vechi dar vizitat în alt anotimp, de la discuţii cu
prietenii pe teme pozitive la care să nu trebuiască să închizi uşa să nu audă copiii
cuvinte urâte sau să rămână, ca noi la vârsta lor, cu nişte convingeri
limitative legate de bani, societate, relaţii, bun – rău, şefi, muncă,
perspective de viitor, ce poţi sau nu poţi face în viaţă, etc.)
Nu
ştiu dacă doar mie mi se rupe sufletul şi mă revolt interior când îmi aud
copilul plângând că „eu nu pot face asta”. „De ce, ce te opreşte?” „Eu nu
pooooooot!” „Dar ai încercat?” „Nu, că eu nu pooooot...” De ce? Pentru că
cineva i-a spus la un moment dat „tu nu poţi că eşti prea mică”. Nu contează
când a fost asta, copilul cu ideea aia a rămas în cap.
Orice
om, la orice vârstă, îşi poate descoperi o pasiune, poate găsi un mod prin care
să-şi exerseze o calitate proprie într-un sens pozitiv, creativ, benefic pentru
el şi pentru cei din jur. Şi beneficiul este dublu, pentru că, cu cât punem mai
mult focus într-o pasiune nou descoperită vom avea mai puţin timp fizic de
petrecut în activităţi de „omorât timpul” cum ar fi bârfa, televizorul pe
emisiuni needucative sau ştirile de la ora 5, frecat menta, lamentat ce grea e
viaţa şi ce junghiuri ne mai încearcă după sportul cu statul pe canapea.
Acestea
nu se doresc a fi nişte etichete, ci doar nişte metafore. Tot aici se
încadrează şi persoanele foarte ocupate toată ziua, care însă fie se neglijează
total pe ei, fie au impresia că a fi ocupat înseamnă să ai o viaţă activă.
Viaţa nu trebuie să fie doar plină ca să avem impresia că o trăim din plin ci
şi plină cu lucruri importante pentru sufletul nostru, să ne dea bucuria că
facem ceva valoros nu doar activităţi cotidiene repetitive.
Cel
mai important principiu al viului, al vieţii este mişcarea. Transformarea.
Evoluţia.
Ce
stagnează e mort. Nu există viaţă în repaus.
De
aceea revin la necesitatea reinventării personale, a descoperirii şi a
încercării noului, cu linguriţa, cu polonicul, în funcţie de apetitul şi
posibilitatea fiecăruia.
Când
am terminat facultatea am jurat că nu mai vreau să văd un curs de învăţat cât
trăiesc. După doi ani am făcut masterul şi pentru că l-am făcut într-un domeniu
nou ce nu avea legătură cu specializările mele a fost extrem de motivant şi
interesant şi am uitat de dezideratul anterior.
Apoi,
când am început pasiunea cu nutriţia şi sănătatea totul a devenit încet încet o
a doua nevoie în viaţa mea, nevoia de cunoaştere, de dezvoltare, de a
interacţiona zilnic cu idei noi, cu provocări, cu proiecte de autotransformare
internă şi externă şi în final la dorinţa de a transmite asta şi celor din jur,
de a sădi şi în ceilalţi această dorinţă atât de benefică şi plină de
recompense.
Ce
cale alege fiecare ţine evident de fiecare, însă e un lucru bun să căutăm, să
descoperim lucrurile cu care rezonăm pozitiv şi încet încet prin introducerea
noului în viaţa noastră ne vom uita la pozele vechi nu cu nostalgie ci cu
împlinirea ce rezultă din conştientizarea că ne-am transformat într-o versiune
mai bună a noastră, cu care suntem fericiţi.
Iubiţi-vă
pe voi înşivă suficient cât să fiţi motivaţi a face aceste transformări spre
sănătatea întregului vostru eu fizic, mental, emoţional, spiritual şi social.
Şi un exemplu de reinventare
culinară, rapid şi gustos:
Pizza-quesadilla
Ingrediente:
-
Lipii (tortillas) – 2 de persoană, deşi o astfel de
porţie poate fi chiar mare pentru copii sau femei fiindcă e consistentă
-
Legume diverse
-
Sos de roşii / chilli – după preferinţă
-
Condimente
-
Puţină brânză rasă (caşcaval tare, Ceddar sau
parmezan)
Preparare:
Se
face o tocăniţă din legume cu un sos salsa cu roşii, ceapă şi opţional chilli
Lipiile
se rumenesc câte 10 secunde pe fiecare parte într-o tigaie fără ulei.
Apoi,
pentru fiecare persoană se repetă procedeul: lipie în tigaie, presărat puţină
brânză (doar ca să servească drept liant), 2-3 linguri de tocăniţă (să nu fie
foarte lichid sosul!), iar puţină brânză şi a doua lipie capac.
După
un minut, când s-a întărit puţin lipia de dedesubt, cu o spatulă cât mai lată şi
mult curaj dublat de rapiditate o întoarcem ca pe clătită cu grijă să nu se
împrăştie conţinutul. O mai ţinem 30 sec – 1 minut şi pe partea asta, apoi o
transferăm pe o farfurie.
În
farfurie se taie în cruce obţinând 4 felii crocante ca de pizza, peste care
putem adăuga un topping la alegere.
Noi
preferăm guacamole (avocado piure cu ceapă, sare, lămâie şi rosii), dar la fel
de bine se pot face diverse sosuri din legume (ciuperci sau chiar sosul de la
tocăniţă)...
Elementul
reinventare vine şi din versatilitatea de a înlocui umplutura după preferinţe
de exemplu cu fâşii de carne la grătar cu salată verde sau humus cu ardei gras
sau roşii...
Îndrăzniti.
Încercaţi. Fiţi deschişi la nou şi bucuraţi-vă ca şi când aţi comanda ceva nou
şi bun la un restaurant, doar că nu veţi plăti la fel de mult pentru el...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu