Medicina
Ayurvedică este una dintre cele mai longevive şi cu aplicaţii dovedite de-a
lungul timpului în prevenirea bolilor şi menţinerea balanţei sănătăţii fizice,
mentale, emoţionale şi spirituale.
Citam
într-un articol anterior un vechi proverb ayurvedic ce sublinează cât de
importantă este alimentaţia:
„If
diet is wrong, medicine is of no use.
If diet is right, medicine is of no use”
Un
alt principiu important este că tratamentele nu au efectul scontat pe un
organism nedetoxifiat întâi. Pe de altă parte detoxifierea este un proces
foarte delicat ce nicidecum nu trebuie făcut fără o pregătire prealabilă prin suplimentarea
corpului cu vitamine şi minerale vitale pentru munca ce o are de depus ficatul.
Am
vazut un film în care cineva căzuse într-un siloz uriaş cu cereale. Orice
mişcare făcea, inclusiv umflarea pieptului să respire îl afunda instant şi mai
adânc.
Exact
aşa văd eu detoxifierea. Odată intrate în circulaţia sangvină sau în ţesuturi,
încercările de tip şoc nu doar că nu reuşesc să scoată de acolo toxinele ci le
afundă şi mai tare.
De
aceea e infinit mai importantă prevenţia şi evitarea introducerii chimicalelor
în organism, aşa cum subliniam şi în articolul anterior.
Pentru
aceasta, medicina ayurvedică are un set de reguli de urmat pentru a ajuta
organismul să nu se încarce zilnic cu toxine.
CE
E BINE
1.
Să încercăm pe cât posibil ca sursa alimentelor să
fie cât mai naturală. Mai bine mâncăm mai puţin dar de calitate, exact cât are
nevoie organismul în loc să suplimentăm cu tot felul de gustări nocive între
mese.
2. Să nu bem lichide reci
(acestea solidifică în primul rând orice bol alimentar ce conţine grăsimi şi îl
transformă într-un dop). Deasemenea, 1-2 pahare cu apă călduţă dimineaţa sunt
menite să dea start metabolismului, să ne energizeze şi să ajute eliminarea
toxinelor din colon. Despre asta mai puteţi citi aici.
3. Să mâncam fructe şi legume
proaspete. Vitaminele şi enzimele vii se găsesc doar în plante. Vii. Plus că pe
lângă o gamă largă de nutrienţi atât de necesari ele conţin şi fibre
indispensabile procesului de digestie şi eliminare şi legumele au un ph alcalin
în stare crudă, care reduce aciditatea creată de carne, zahăr, cereale, atât de
iubită de celulele canceroase în devenire.
4. Să mâncăm alimentele în
sezonul lor şi cât mai mult din surse locale (ce se poate), nu din cele
importate de peste mări şi ţări care călătoresc săptămâni cu vaporul sau sunt
conservate sau congelate pierzându-şi o mare parte din nutrienţi.
5. Să preferăm mâncarea de tip „slow
food”, în care să păstrăm cât mai mulţi dintre nutrienţi. Adică gătită în
timpul ei necesar, nu prăjită şi preprocesată.
6. Să ne ridicăm de la masă când
suntem pe trei sferturi plini, nu când ne dăm seama că abia ne mai putem ridica
de cât am mâncat. Asta se rezolvă simplu cu noţiunea de porţie, stabilind
dinainte cât vom mânca şi fiind concentraţi în timpul mesei strict pe ce facem
(ce avem în farfurie, cât de mult mestecăm, cum se simte organismul). Cu alte
cuvinte eliminând obiceiurile nocive ca butonatul telefonului, mâncatul la
televizor, sau cititul.
7. Regula cu aşteptatul 15 minute
până simţi că esti plin. Colegii mei mă urăsc pentru asta, am generat o legendă
când l-am rugat pe un coleg să aştepte 15 minute după masa principală la restaurant
şi dacă după acest interval va mai pofti la dulciuri abia atunci să meargă
să-şi pună pe farfurie şi prăjituri. Evident că nu s–a mai dus. De asta e rău
bufetul suedez, că sunt toate acolo.
Conform unor studii medicale, după o masă de prânz
ce conţine o ciorbă, un fel doi cu carne şi un desert cu zahăr, nivelul
limfocitelor (celulele albe ale sistemului imunitar responsabile cu atacul „intruşilor”)
a crescut de la 7000 la 11.000, un număr ce este echivalat cu o infecţie în
organism. Si românul e obişnuit să facă asta la fiecare masă....
8. Ponderea meselor principale
trebuie să menţină balanţa mic-dejun uşor, prânz consistent, cină uşoară,
pentru a se alinia şi cu ceasul funcţionării organelor. De exemplu stomacul
este activ între 7 şi 9 dimineaţa, timpul ideal petru micul dejun, iar
intestinul subţire între 13 şi 15, timp ideal pentru prânz. Ficatul îşi încheie
activitatea după ora 21 deci orice nu e digerat până atunci va aştepta o nouă zi,
stocându-se.
9. Cel mai dificil lucru însă
ideal este includerea tuturor celor 6 gusturi la fiecare masă (dulce, sărat,
amar, acru, astringent, picant).
10. După fiecare masă se stă aşezat 5-10 minute, apoi
este indicată o scurtă plimbare uşoară pentru o digestie mai bună
11. Să folosim condimentele în mâncare, pentru a creşte
calitatea nutritivă a acestora, dar şi pentru efectul de medicamente naturale
dat de acestea (ghimbir, turmeric, busuioc, piper, coriandru, fenicul, chimen,
scorţişoară, usturoi, etc)
12. Să ne acordăm dieta cu anotimpurile, deoarece în
organism se produc schimbări metabolice care trebuie susţinute şi de care putem
profita pentru a ne echilibra starea de sănătate.
Ce
trebuie să EVITĂM
1. Alimentele preprocesate, congelate, conservate sau
cu ingrediente modificate genetic
2. Resturile de mâncare
reîncălzite, mai ales prin folosirea microundelor
3. Cafeina şi derivatele sale, în
special băuturile energizante care sunt cunoscute pentru efectul de
bungee-jumping exercitat asupra inimii şi tensiunii arteriale, pe lângă
chimicalele pe care le conţin
4. Mâncarea pe apucate, la ore
nepotrivite sau cu pauze mai mari de 4-6 ore între mese. Dă peste cap
metabolismul şi echilibrul glicemic (vezi explicaţia mai pe larg în articolul
meu despre carbohidraţi şi indicele glicemic)
5. A face alte lucruri simultan
cu mâncatul. Digestia are cel puţin trei etape şi locuri în care se face
absorbţia nutrienţilor în sânge: în gură, în stomac şi apoi în intestinul
subţire. Dacă nu suntem atenţi şi înghiţim mecanic fără a mesteca suficient sau
stăm într-o pozitie care pune presiune pe stomac, ficat sau intestin,
rezultatul va fi o digestie incompletă şi defectuoasă, cu consecinţe atât
imediate dar şi pe termen lung.
6. Să nu încălzim mierea (nu se
pune în ceai când e fierbinte) deoarece creşte gradul de toxicitate în
ţesuturi. Să nu uităm că ea totuşi conţine enorm de mult zahăr, indiferent că e
natural sau nu
7. Să nu trecem brusc la
vegetarianism / veganism. Organismul are nevoie de o perioadă de tranziţie, de
curăţare, de adaptare şi şocurile alimentare sunt ultimul lucru de la care să
aşteptăm un efect bun. Nu contează numai ce se vede la exterior, ci uneori
bombele cu ceas sunt înăuntru...
8.
Să nu consumăm zahăr alb sau procesat. Idem pentru
făină.
Din
proprie experienţă garantez că această listă aparent lungă este posibil a
căpăta din ce în ce mai multe bife în timp dacă vă apucaţi de ea cu
mentalitatea că aveţi doar de câştigat. Daţi-vă timp şi spuneţi-vă că meritaţi
să fiţi mai sănătoşi. Astfel în timp veţi găsi motivaţia pentru a alege soluţii
personale care să îndeplinească principiile de mai sus...
Va urma un articol despre condimente şi cum să le folosim în alimentaţia zilnică.
O zi cât mai frumoasă tuturor!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu