V-aţi
gândit vreodată că ceea ce mâncaţi vă poate întuneca la propriu judecata şi
afecta starea psihică şi emoţională sau chiar întreţine boli autoimune?.
Ce este „al doilea creier”?
În
corp există două „unităţi de comandă”: Sistemul Nervos Central (aflat în
creier şi măduva spinării) şi Sistemul Nervos Enteric (cu sediul
în intestin). Ele comunică prin nervul vag pe traiectoria coloanei vertebrale
şi paradoxal cantitatea de informaţie transmisă este invers decât ne-am
imagina. Adică neuronii intestinali transmit mult mai multă informaţie către
creier decât comandă creierul intestinelor.
Exemple
ale acestei comunicări le vedem în simptome ca deranjamentele stomacale când
suntem nervoşi / avem emoţii sau golul şi fluturii în stomac în momente de stres.
Invers, legăturile nu sunt evidente însă problemele intestinale pe termen lung
pot cauza depresie, anxietate şi agravări ca diabetul, boala Alzheimer, autism
si Parkinson.
Care este rolul Sistemului
Nervos din Intestin?
Pe
lângă coordonarea descompunerii bolului alimentar în nutrienţi şi reziduuri, el
supervizează mai departe transformarea acestora în forme transportabile la
destinaţie (nutrienţii în sânge spre ficat şi celule, iar reziduurile către
căile de eliminare din corp).
Tot
acest „creier” menţine la un nivel optim ph-ul sucurilor şi enzimelor digestive
pentru a metaboliza corect nutrienţii şi a separa toxinele şi pesticidele din
alimente.
Un
alt rol important este alertarea sistemului imunitar cu privire la potenţiali
intruşi (virusuri, bacterii sau macromolecule cu structură şi comportament
ciudat) putând chiar genera fenomene de eliminare de urgenţă cum ar fi diareea
sau vomitatul.
Câteva „curiozităţi”
- Neuronii intestinali secretă 90-95% din serotonina
din corp (hormonul stării de bine care reglează somnul, apetitul, temperatura
corporală şi este implicat în regenerarea celulară a ficatului şi plămânilor şi
în menţinerea densităţii osoase). Evident că în cazul unei nutriţii deficitare
şi cu acumulare de toxine acest metabolism este dat peste cap şi sunt afectate
beneficiile menţionate plus că excesul de serotonină ce nu poate fi eliminat
corect din corp determină acea alternanţă de episoade de diaree-constipaţie în
cazul unor afecţiuni ca sindromul de colon iritabil
- Tot în intestin se secretă 50% din alt hormon
important, dopamina (hormonul „plăcerii” responsabil pentru adicţii
(mâncare, tutun, alcool, droguri, jocuri de noroc, etc), dar care joacă un rol
important şi în procesul de luare a deciziilor raţionale)
Care sunt efectele toxicităţii
intestinale?
1.
Încărcătura toxică din intestin este dată de o
cantitate mult prea mare de elemente chimice nenutritive şi nenaturale care nu
reuşesc să fie eliminate în totalitate din organism sau rata prin care introducem
altele zilnic e prea mare.
Studii efectuate pe cordoane ombilicale ale
nou-născuţilor au identificat în medie 200 de chimicale industriale şi
poluatori.
2. Această bioacumulare (metale
grele, pesticide, alte toxine ce depăşesc capacitatea organismului de a le
prelucra şi elimina) duce în timp, pe lângă reducerea capacităţii de a ajunge
la o greutate optimă cu toate eforturile, chiar la fenomene serioase şi greu
reversibile ce distrug sistemul nervos enteric şi nu numai.
Aceste stări nefaste sunt intestinul permeabil (leaky gut), boli autoimune (cum ar fi tiroida
Hashimoto) şi în ultimă fază, când bacteriile ajung să treacă inclusiv prin
barierele creierului principal, fenomenul de creier permeabil (leaky brain).
3. Dietele de tip inflamator (mult
zahăr, carne, grăsimi animale şi sare împreună cu aditivi şi conservanţi)
crează pe lângă un mediu acid propice dezvoltării celulelor canceroase şi
scăderea funcţiei de selecţie a moleculelor ce au voie să treacă prin pereţii
intestinali în sânge. Acesta este fenomenul de intestin permeabil.
Ce se întâmplă cu aceste
molecule? Unul din efecte este că sistemul imunitar este în alertă şi le atacă,
provocând în corp stări inflamatorii.
Un caz nefericit este tiroida
Hashimoto care, pentru că moleculele ţesutului tiroidian seamană cu cele de
gluten, dacă acesta trece cumva în sânge din cauza intestinului permeabil,
sistemul imunitar atacă tot ce prinde şi seamană cu el, inclusiv tiroida. De
aceea aceasta e o boala autoimună. Eliminarea surselor de gluten în alimentaţia
bolnavilor de tiroidă aduce ameliorări vizibile.
4. Pe aceeaşi listă neagră a
obiceiurilor nesănătoase sunt alimentele ce cauzează adicţii, în special
zahărul şi carbohidraţii complecşi gen chipsuri şi patiserie. Şi aici vorbesc
din propria experienţă că e o treabă serioasă, la mine a trebuit să ajung să-mi
tremure mâinile ca sa-mi dau seama cât e de critic să ai o adicţie
„nevinovată”. Nici consecinţele nici scăpatul de ea nu sunt uşor de dus.
Practic, nu există adicţii mai
„sănătoase” decât altele. Toate sunt rele, nu doar cele alimentare ci şi cele
emoţionale, pentru că toate cauzează în sistemul nervos aceleaşi reacţii,
indiferent de calea de intrare în organism.
5.
Printre simptomele toxicităţii din intestin ajunsă
la creier sunt oboseala cronică, incapacitatea de concentrare, problemele de
memorie pe termen lung, dificultăţi în luarea deciziilor, toate acestea
transformându-se încet în boli neurologice.
Să vedem şi câteva soluţii
1) O plantă miraculoasă din medicina ayurvedică
este Triphala (alcătuită din trei tipuri de fructe de pădure bogate în
antioxidanţi şi nu numai). Se găseşte atât sub formă de plantă uscată pentru
ceai cât şi tablete, la magazinele naturiste.
Se bea ca ceai seara sau se ia
înainte de culcare. Ea constituie un foarte bun remediu pentru intestinul
permeabil deoarece susţine, curăţă şi regenerează tractul intestinal, ajută
mişcările musculare de eliminare şi are efect anti-inflamator, iar dacă este
pusă sub limbă declanşează secreţia de enzime în stomac şi pancreas. Poate fi
folosită pentru balonări, oboseală după mese, digestie lentă, sensibilităţi
alimentare şi constipaţie cronică.
2) Un puternic efect nutritiv şi
de reparare a tractului intestinal (pe lângă beneficiile pentru sistemul osos)
îl are supa de oase. Se poate găti în oala sub presiune pentru a scurta timpul
şi eventual şi congela pentru a o consuma în etape.
3) Un ajutor pentru adicţiile alimentare
sunt Ashwaganda (recuperare, ajută tiroida şi metabolismul grăsimilor şi chiar
somnul) si Brahmi (antistress, ajută detoxifierea ficatului, calmează răspunsul
imun în creier şi normalizează presiuna sangvină), două remedii ayurvedice
extrem de vechi, la care se adaugă alimente bogate în crom (pentru adicţia la
zahăr): broccoli, ovăz, orz, verdeţuri, spanac, nuci, seminţe, roşii, sparanghel,
cartofi dulci, cacao, banane, mere.
Sfat: Paşii de urmat pentru a scăpa de adicţia
pentru zahăr sunt renunţarea la a consuma zahăr rafinat, lărgirea paletei
gustative şi alcalinizarea dietei prin consumul de legume verzi (zahărul este
extrem de acid şi verdeţurile vor curăţa sângele de moleculele de glucoză în
exces)
Ca şi suplimente ajută cromul, Schizandra şi
scorţişoara
4) Ceaiul CCF (chimen + coriandru
+ fenicul): câte o jumătate de linguriţă din fiecare (seminţe) se fierb 5-10
minute, se strecoară şi se beau pe parcursul zilei din termos, câte 3-4 guri la
30 minute.
5) Reducerea gamei de lactate la
cele cu probiotice (chefir) ce susţin regenerarea florei bacteriene bune
6) Evitarea combinaţiilor de
alimente ce cauzează fenomele inflamatorii, balonări şi constipaţie (ex: carne
+ cartofi, şuncă + brânză sau la modul general proteine + glucide cu digestie
rapidă sau lactate, fructe în timpul mesei (fermentează), etc).â
7) Prin conştientizarea
fenomenelor neplăcute atunci când se întâmplă şi notarea a ceea ce am mâncat
putem evita în timp combinaţiile nefaste, care pot fi diferite de la om la om.
În
concluzie, tractul intestinal nu este doar un tub prin care eliminăm ce nu ne
trebuie din alimente, ci este singura parte a corpului ce poate funcţiona
independent de creierul central deoarece are propriul „centru de comandă”.
Diversitatea
proceselor chimice şi de comunicare informaţională ce au loc la nivelul
intestinelor este incredibil de complexă şi atunci şi grija noastră pentru ce
introducem în organism trebuie să fie pe măsură.
O
vorbă înteleaptă, aplicabilă atăt în dezvoltarea personală dar şi în sănătate
spune că „Nu poţi continua să faci acelaşi lucru în fiecare zi şi să aştepţi
rezultate diferite”. De aceea principiul meu este „Încearcă ceva nou, pentru că
şi o mică schimbare (un gust nou, un exerciţiu nou, o atitudine / gând nou în
fiecare zi ne modelează într-o versiune mai bună, mai sănătoasă pe de-a-ntregul
a noastră”.
„When
I let go of what I am, I become what I might be” (Lao Tzu)
„Când
renunţ la ce/cine sunt acum, devin ceea ce aş putea fi”
Sper
că am reuşit să vă dau suficient material de testat şi sunt deschisă mereu la
idei noi aşa că vă rog să le împărtăşiţi în comentariile de sub articol!
Pe cand un articol despre detoxifiere?
RăspundețiȘtergerePe cand un articol despre detoxifiere?
RăspundețiȘtergereE in pregatire. Si altele sunt :) Doar timp sa fie... O zi insorita, inside-out!
RăspundețiȘtergere