Un înlocuitor de succes al
uleiurilor de gătit
Am
revenit după nişte deplasări cu articolul promis despre ghee, alias untul
clarificat.
Este
unul din remediile de bază folosite zilnic alimentaţia ayurvedică. A durat ceva
timp să ajung la el, însă a meritat absolut şi de câteva luni nu mai gătesc
decât cu el.
În
facultate obişnuiam să cred că unele uleiuri de floarea soarelui sunt mai bune
ca altele. Apoi, prin 2005 am făcut o mică revoluţie în bucătărie când am
renunţat la orice condiment ce nu era format dintr-un singur ingredient şi am
început să gătesc cu ulei de măsline în loc de cel de floarea soarelui.
De
ghee am tot auzit dar părea aşa de exotic şi mă gândeam iniţial că e greu de
procurat, apoi că e complicat de făcut şi uite aşa am pierdut o grămadă de
vreme. Asta face lipsa de informare şi scenariile ce ni le pregătim noi în cap.
Nu
există nimic mai simplu ca prepararea untului clarificat.
CUM
SE FACE
Pasul
1: Se face rost de o bucată de 300 g de unt, ideal natural de la ţară. O
mătuşă, vecina vecinei, o fermă, etc. Totul e să găsiţi o sursă, luaţi 2-3
bucăţi şi le puneţi la congelator.
Pasul
2: Se încălzeşte într-un vas la foc mic cam 10 – maxim 15 minute, timp în care
grăsimea se va ridica la suprafaţă sub forma unei spume albe. Aceasta se
elimină folosind o lingura sau o spumieră (cât mai curate!!!)
Pasul
3: Se ia un borcan de 200 de ml (mărimea pentru gem sau zacuscă), bine spălat
şi se pune 5 minute in cuptor la foc minim pentru a-l dezinfecta.
Pasul
4: Când am eliminat toată spuma albă de pe unt şi rămâne doar un lichid
galben-auriu, oprim focul şi îl lăsăm puţin să se răcorească. Apoi îl turnăm
încet în borcanul cald şi după ce s-a mai răcorit îl închidem bine cu capacul
şi-l punem la rece.
CUM
ÎL FOLOSIM
1. Eu îl ţin la frigider după ce îl desigilez, dar
iarna cred că stă bine şi în cămară. Se întăreşte şi arată ca o untură.
2. Se pune cam o jumătate de
lingură sau o lingură, folosind o lingură curată de lemn pentru a-l scobi.
Cantitatea e dictată de ce gătim: la 2-3 porţii de orez e de ajuns jumătate de
lingură, la o tocăniţă pun cam o lingură.
3. Se pune la gătit la foc foarte mic, se pun îmediat
în el condimentele boabe pentru sotat, apoi ceapa şi nu se încinge. Punem apoi
repede legumele şi apă, ca să nu se încingă tare să-şi piardă proprietăţile.
Atenţie: Cele două elemente ce dregradează proprietăţile ghee-ului sunt apa şi
lumina solară!
BENEFICII
1) Este bogat în vitaminele A şi
E necesare în special pentru sănătatea pielii şi a creierului (în special are
efecte benefice asupra memoriei şi a sistemului nervos) şi nu în ultimul rând pentru
ochi deoarece carotenoizii din el neutralizează radicalii liberi şi previn
cataracta şi alte fenomene degenerative oculare
2) Are efecte antiinflamatoare,
spre deosebire de uleiurile normale ce conţin cantităţi mai mari de acizi
Omega-6, ce cauzează inflamaţii
3) Are proprietăţi antioxidante
şi antivirale şi datorită faptului că părţile solide din lapte au fost
eliminate, nu prezintă probleme pentru persoanele cu intoleranţă la lactoză şi cazeină
4) Conţine acizi graşi ce se
absorb direct în ficat şi sunt transformaţi prioritar în energie, deci
constituie o bună sursă pentru atleţi şi nu numai. Acest tip de energie este
folosită şi pentru arderea grăsimilor nesănătoase, facilitând scăderea în
greutate
5) Spre deosebire de alte
uleiuri, ghee conţine acid butiric, o formă pe care şi intestinul o
sintetizează folosind fibrele pentru a proteja şi întării pereţii intestinali
şi a preveni fenomenul de intestin permeabil, despre care am vorbit într-un
articol anterior. Existenţa acestui acid butiric în intestine ajută şi sistemul
imunitar prin favorizarea producerii unor celule-luptătoare, numite T-cells.
6) Folosirea condimentelor este
cheia unei digestii bune, a hrănirii ţesuturilor şi a detoxifierii
organismului, iar sotarea uşoară la temperaturi mici a acestora în ghee le
catalizează aromele şi activitatea biologică a fiecăruia, sporind metabolismul
şi gradul de asimilare a nutrienţilor
7) Consumul de ghee stimulează
producerea de acid gastric, ajutând astfel digestia
8) Din punct de vedere mental,
emoţional şi spiritual, ghee este considerat a avea efecte pozitive în
dezvoltare, creştere, emoţii şi atitudini pozitive şi deschiderea conştiinţei
Cea mai simpla reţetă (2-3 porţii, 15 min)
Ingrediente:
- 1 pahar de 150
ml de orez
- 1 ceapă mică
- O felie de
ardei gras
- Câte un vârf
de linguriţă (cât se ia sare cu două degete) de seminţe de fenicul, chimen şi
coriandru, ghimbir (proaspăt ras sau uscat ras – se găseşte la Kaufland într-o
cutiuţă verde „Ingwer geschnitten”)
- Un vârf de
lingură de lemn cu ghee (scobit din borcan)
- sare de himalaya
şi piper, proaspăt măcinate
Preparare:
Se clăteşte
orezul şi se taie ceapa mărunt şi ardeiul bucăţele mici sau subţiri după
preferinţă.
Se pune ghee într-un
vas cu focul la minim, apoi imediat se adaugă seminţele pe rând şi apoi
ghimbirul.
După ce începe
ghimbirul să facă zgomot se adaugă ceapa, se amestecă 10 secunde apoi punem orezul
ud spălat şi mai amestecăm puţin să-l pătrundă aromele.
Turnăm pentru
orez sălbatic 3 pahare (aceeaşi măsură folosită pentru orez) sau pentru orez
alb 2 pahare de apa fiartă în prealabil în fierbător.
Acoperim parţial
cu un capac şi lăsăm 10 minute la foc mic, apoi cât mai este încă apă deasupra
adaugăm sarea şi piperul şi-l mai lasăm câteva minute.
Se mai poate adăuga
jumătate de pahar de apă dacă îl vrem mai moale şi se opreşte focul înainte să
se consume toată apa deoarece dacă îl lăsăm acoperit el o va absorbi în
continuare şi cu focul stins.
Opţional se
poate transforma în orez - curry dacă la sfârşit îi adăugăm puţin condiment,
fie turmeric fie direct curry.
Interesant si simplu
RăspundețiȘtergereInteresant si simplu
RăspundețiȘtergereSi gustos! Are cu totul alt gust mancarea gatita in unt fata de ulei
RăspundețiȘtergere